Minderjarige daders van grafschennis op Brugs kerkhof naar jeugdrechter

Redactie KW

Het onderzoek naar de grafschennis op het kerkhof in Sint-Kruis bij Brugge is afgerond. Twee minderjarigen zullen zich daar binnenkort voor bij de jeugdrechter moeten verantwoorden. Het is niet duidelijk of ze het vandalisme ook bekend hebben.

De feiten dateren van de nacht van vier op vijf november. Vandalen hielden toen lelijk huis op het kerkhof. Grafstenen werden omver gestampt, foto’s kapot gegooid en ornamenten beschadigd. In totaal raakten zes graven ernstig beschadigd of vernield. Opvallend: het ging vooral om graven van jonge kinderen. Ondertussen is het dossier afgerond. De speurders konden twee minderjarigen vatten. “De jeugdrechter werd in dat dossier gevorderd”, klinkt het daar. “Twee minderjarigen zullen dan ook voor hem moeten verschijnen. De jeugdrechter zal dan beslissen welke maatregel zij zullen krijgen.” Wanneer de twee vrienden voor de jeugdrechter moeten komen staat nog niet vast.

Verlies van een kind

Voor de nabestaanden is het een opluchting dat de daders geklist konden worden. Al reageert de ene al gematigder dan de andere. Voor Bernadette Osaer (56) hoeven de tieners niet al te zwaar gestraft te worden. Volgens haar beseften de tieners gewoon niet goed wat ze deden. “Ze zijn nog jong en zijn waarschijnlijk nog niet met verlies moeten omgaan. En al zeker niet met het verlies van een kind. Ze zullen dan ook niet beseft hebben hoe hard ze mensen kwetsten met hun daden. Ik hoop dat de jeugdrechter hen dat duidelijk maakt, maar daarmee zou het voor ons ook wel genoeg zijn.”

Jean-Pierre Himschoot (74), één van de andere slachtoffers, denkt daar wel enigszins anders over. “Ze moeten niet bestraft worden als volwassen mensen. Maar ze mogen het wel voelen. En ik hoop dat wij die 700 euro kosten die we moesten maken om alles te herstellen ook terug zullen krijgen.”

(TL – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier