Minder diefstallen, meer gezinsgeweld in Brugge

Korpschef Dirk Van Nuffel en burgemeester Renaat Landuyt zijn blij: er waren vorig jaar minder misdrijven en gevallen van overlast in Brugge. © Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Korpschef Dirk Van Nuffel en burgemeester Renaat Landuyt zijn blij: er waren vorig jaar minder misdrijven en gevallen van overlast in Brugge dan in 2016. De dalende trend is merkbaar sinds 2011.

Vorig jaar werden 224 inbraken in woningen gepleegd in Brugge. “Dat zijn er 20% minder dan in 2016”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Hij stelt vast dat de Bruggelingen preventief hun huis beter beveiligen dan jeugd- en sportclubs doen.

Slimme camera’s

Om de inbraakcijfers nog te doen dalen en rondtrekkende daderbendes te klissen installeert Brugge de komende maanden 16 slimme camera’s, die nummerplaten kunnen herkennen, langs 13 invalswegen. Enig minpunt is dat die camera’s nog moeten aangesloten worden op het federaal netwerk.

Het aantal geregistreerde drugsfeiten nam met 23% af tot 538 pv’s. Dit cijfer dient genuanceerd te worden, omdat de lokale politie haar strategie gewijzigd heeft. “We concentreren ons niet meer op drugbezit, maar gaan vooral achter de dealers aan”, aldus Dirk Van Nuffel.

797 fietsen gestolen

De jarenlange daling van het aantal fietsdiefstallen zet zich voort. In 2017 waren er ‘amper’ 797 aangiftes van gestolen fietsen. “Uiteraard is er nog een dark number, vaak worden fietsdiefstallen niet aangegeven. We moedigen fietseigenaars aan om dit wel te doen, zodat de politie kan uitpluizen waar de meeste fietsdiefstallen plaatsvinden”, zegt de korpschef.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt is de daling ook te danken aan de inrichting van beveiligde fietsenstallingen op de Markt. Binnenkort wordt ook de ondergrondse fietsenstalling op ‘t Zand uitgebreid.

Wildplassers

Het aantal wildplassers in Brugge is dank zij de GAS-boetes gehalveerd. Maar er waren wel nog 1085 feiten van vandalisme en 521 vechtpartijen in de uitgaansbuurten. Negatief is het feit dat het intrafamiliaal geweld toeneemt. Om de informaticacriminaliteit in te dijken heeft de lokale politie een local computer crimer unit – met twee informatici – opgericht.

De 30 camera’s in de binnenstad en de inzet van undercoverrechtercheurs werpen hun vruchten af in de strijd tegen de gauw- en de winkeldiefstallen. Met 327 gauwdiefstallen zit Brugge op een historisch laag cijfer.

Illegalen

In Zeebrugge werden vorig jaar 1107 pv’s opgesteld inzake illegale transmigratie. “Vaak zijn het dezelfde illegale vluchtelingen die wij drie à vijf keer aantreffen. Maar het gaat toch om zo’n 500 verschillende personen op jaarbasis. Gelukkig gaan die zich niet te buiten aan criminaliteit, op het inbreken in een verlaten loods of de diefstal van etenswaren na”, besluit Dirk Van Nuffel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier