Mildere straf voor uitgeleverde mensensmokkelaar

Redactie KW

Een 28-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur is door de Brugse correctionele rechtbank voor mensensmokkel veroordeeld tot een geldboete van 36.000 euro en een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden met uitstel. Bij verstek was die straf nog volledig effectief. Alin A. werd recent opgepakt in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Een groep Iraniërs kwam in juni 2016 in Zeebrugge in contact met de Roemeense vrachtwagenchauffeur. Hij beloofde hen via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen, maar de smokkelpoging mislukte, waarop de mensensmokkelaar niets meer van zich liet horen. De Iraanse vluchtelingen stapten prompt naar de politie.

Ondertussen hebben de Iraniërs in Duitsland asiel aangevraagd. Toch zakten ze dit voorjaar vanuit Keulen af naar Brugge om op het proces een schadevergoeding te eisen. Op 3 mei werd Alin A. bij verstek veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 36.000 euro. Drie vluchtelingen kregen elk een bedrag van ruim 5.000 euro toegewezen. Het geld dat ze aan de mensensmokkelaar betaald hadden, krijgen ze niet terug.

Na zijn uitlevering tekende de beklaagde echter onmiddellijk verzet aan tegen zijn veroordeling. Op het nieuwe proces wierp de verdediging op dat de vermeende smokkelpoging onmogelijk kon slagen. “Die foto’s in het dossier bewijzen niks. De transmigranten legden zuiver uit frustratie hun verklaringen af”, aldus meester Danny Francet. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak op basis van twijfel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier