Milde straf voor messteek na uit de hand gelopen ruzie in Middelkerke

Redactie KW

Een 54-jarige Mongoolse vrouw heeft in de Brugse rechtbank een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden gekregen voor het toedienen van een messteek aan haar toenmalige vriend.

Dat gebeurde op 6 juli 2015 na een hoogoplopende ruzie in Middelkerke. De 53-jarige man verkeerde even in levensgevaar, waardoor de feiten aanvankelijk gekwalificeerd werden als ‘poging doodslag’. De rechtbank oordeelde donderdagochtend dat er minstens twijfel bestaat over het oogmerk tot doden en herkwalificeerde de feiten naar het toedienen van opzettelijke slagen en verwondingen.

Het koppel had al een turbulent verleden. In totaal moest de politie tientallen keren tussenkomen voor lichamelijk geweld en huiselijke ruzies. Midden 2014 liep het een eerste keer volledig uit de hand, toen R.H., het slachtoffer van nu, zélf zijn Mongoolse vriendin bont en blauw sloeg. Aanvankelijk werden ook die feiten gekwalificeerd als poging doodslag, maar uiteindelijk werd H. veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. Hij kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden.

Frustratie

“Mijn cliënte was gefrustreerd door de steeds terugkerende ruzies. Ze wou de man zeker niet doden en toonde meteen spijt”, pleitte haar advocaat Mathieu Langerock tijdens de vorige zitting. Dat herhaalde de vrouw ook zelf in de rechtbank. “Ik wilde hem alleen een beetje pijn doen. Het spijt me. Ik had schrik en het werd me allemaal even te veel”, getuigde ze. De rechtbank kwalificeerde de feiten nu als opzettelijke slagen en verwondingen en legde beklaagde een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden en een geldboete van 600 euro, ook met uitstel, op. Ze moet ook een provisionele schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan het slachtoffer.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier