“Mijn kinderen en ik betalen mee de tol van de wraakactie RAW13”

Fabienne Callewaert, vroeger een blondine, nu met pikzwart haar: "Mijn kinderen en ik zijn buiten onze wil slachtoffers en evenzeer gestraft door de hele affaire." (Foto JPT)
Jean Pierre Terryn

Vijf jaar geleden in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juli ondernamen leden van de Oostendse rappersbende RAW13 een bloederige wraakactie in de uitgaansbuurt van Torhout. Op het slagveld lieten ze een dode en twee zwaargewonden achter. “Ik denk er nog alle dagen aan”, zegt Fabienne Callewaert uit Lichtervelde. Ze is de vrouw van Jacky Labaere en moeder van Kevin Goeman, die 30 en 12 jaar celstraf kregen.

Fabienne Callewaert, intussen 48 jaar, bracht haar kinderjaren in Torhout door. Nadat een brand de ouderlijke woning vernielde, verhuisde het gezin naar Lichtervelde. Ze geeft toe al een bewogen leven achter de rug te hebben. Vier huwelijken, het kan tellen. “Ik ben nu getrouwd met Jacky. Nummer vijf. Hij zal de laatste zijn. We zien elkaar dolgraag.” Fabienne telt vijf kinderen.

Nog minstens tien jaar cel

Jacky Labaere (44) leerde ze kennen in het uitgaansleven. Het klikte meteen. Hij is afkomstig van Kortrijk. Ging na zijn huwelijk in Oostrozebeke wonen, maar scheidde uit de echt na tien jaar. “We zijn zes jaar samen. Al zit Jacky nu vijf jaar in de gevangenis van Brugge we blijven elkaar trouw. We trouwden in april vorig jaar binnen de gevangenismuren.” Het huwelijk werd door de gevangenisaalmoezenier bezegeld. Er was een koffietafel met gebak en zo voorzien voor twintig genodigden, het maximumaantal, dat bij zo’n gelegenheid is toegelaten. Na twee uur mocht het kersverse echtpaar zich nog eens evenveel uren ‘ongestoord’ afzonderen.

Sinds Jacky in de cel zit, bezoekt Fabienne hem steevast elke dag, behalve op zondag. Labaere heeft zeker nog ruim tien jaar cel voor de boeg. Met dertig jaar kreeg hij de zwaarste straf opgelegd. “Ondanks zijn gevangenschap hoort Jacky nog steeds bij ons gezin. Mijn kinderen aanvaarden hem als hun papa. Mijn zoon Kevin beschouwt Jacky dan weer als zijn stiefzoon.” Fabienne bezoekt ook geregeld Kevin. Volgend jaar kan hij vervroegd vrij komen onder elektronisch toezicht.

Raid

De vier vertrokken die bewuste avond voor de raid vanuit de woning, die Fabienne Callewaert en haar dochters in Ketelbuiserstraat hadden. De bende keerde er na de aanslag terug. Fabienne leed aan acuut geheugenverlies op het assisenproces: “De sfeer was toen heel chaotisch. Ze liepen door elkaar en riepen voortdurend. Voor de rest weet ik daar niets meer over.” De dag na de feiten vertrokken Jacky en Fabienne halsoverkop op vakantie naar de Ardennen.

“Het had allemaal niet mogen gebeuren”, zucht Fabienne. “Jacky werd enkele maanden voordien tijdens een incident in de Apropoo een fles op zijn kop stukgeslagen. Een week voor de feiten werd Kevin Derveaux alweer tijdens een ruzie met klanten van de Apropoo door hen half bewusteloos geslagen. Dat was er voor Jacky en Kevin over.”

Fabienne Callewaert prijkt in de lokale edities van De Weekbode Roeselare, Kortrijks Handelsblad, De Weekbode Menen, De Weekbode Torhout, De Weekbode Tielt, De Zeewacht en Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier