Michaël Jeanfils schuldig aan moord op Katy Van Casteren

© BELGA
Redactie KW

De beschuldigde bracht zijn vriendin op 23 april 2012 in De Panne met zware slagen om het leven. De Carolo bleef ontkennen dat hij de bedoeling had om het slachtoffer te doden.

Michaël Jeanfils en Katy Van Casteren leerden elkaar in 2002 kennen in een taverne in Fleurus. Alcoholmisbruik en zware geweldplegingen liepen als een rode draad door hun relatie. In 2004 belandde het slachtoffer zelfs in een coma door de klappen van haar partner. Hierbij verloor ze haar ongeboren kind. Zonder duidelijke reden verhuisde het koppel in 2006 naar De Panne. In het voorjaar van 2012 zat Jeanfils een maand in de gevangenis voor een mogelijke verkrachting. Uiteindelijk werd de beschuldigde vrijgesproken, maar op het proces bleek wel op welke perverse manier hij met seks omging.

Tijdens die periode in de cel zou Van Casteren een overspelige relatie gehad hebben. In de nacht van 22 op 23 april 2012 kwam het op hun appartement in De Panne daarover tot een nieuwe hoogoplopende ruzie. Door de slagen van Jeanfils liep het slachtoffer onder andere drie ribbreuken en een neusbreuk op. Katy Van Casteren bezweek aan de gevolgen van een hersenbloeding en een miltscheur.

Uit de extreem zware slagen blijkt dat hij haar opzettelijk en doelbewust wilde doden

De verdediging betwistte dat Jeanfils de intentie had om het slachtoffer om het leven te brengen, maar dat argument werd door de jury van tafel geveegd. In de motivatie merken de juryleden op dat Jeanfils niet kon verkroppen dat Katy Van Casteren hem dreigde te verlaten. “Hij kon ook niet overweg met het feit dat ze hem mogelijk bedrogen had met een andere man. Uit de extreem zware slagen blijkt dat hij haar opzettelijk en doelbewust wilde doden. Dat hij achteraf zegt dat hij haar dood niet gewild heeft, doet hieraan geen afbreuk.”

Het OM vervolgde Michaël Jeanfils enkel voor doodslag. De burgerlijke partijen pleitten met succes dat er sprake was van voorbedachten rade, en dus moord. Volgens de jury bouwde de beschuldigde een steeds grotere wrok op tegen zijn vriendin. “Finaal heeft hij weloverwogen besloten om haar te zullen doden.” In de motivatie werd ook uitgebreid verwezen naar de vaststellingen van de wetsdokters. Zo duurden de gewelddaden tegen het slachtoffer anderhalf uur en waren er maar liefst drie mogelijke doodsoorzaken. “De wurgbeweging, slagen en stampen werden gefaseerd toegebracht. Hij kon in elke fase op zijn voornemen terugkomen, maar heeft dat niet gedaan.”

Vrijdag om 10 uur starten de debatten over de strafmaat. Voor moord riskeert Michaël Jeanfils levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier