Michaël Jeanfils net voor beraadslaging: “Ik vraag vergiffenis”

© BELGA
Redactie KW

In zijn laatste woorden heeft Michaël Jeanfils (42) om vergiffenis gevraagd aan de familie van het slachtoffer. De Carolo herhaalde dat hij zijn vriendin Katy Van Casteren (44) niet om het leven wilde brengen. Op het assisenproces tegen heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging.

Tijdens zijn repliek kwam meester Thibaud Delva, raadsman van de familie van het slachtoffer, terug op de getuigenis van de wetsdokters. “Hij heeft letterlijk gezegd dat die wurging zich heeft voorgedaan en ook een doodsoorzaak is.” Daarnaast reageerde de burgerlijke partij ook op het standpunt van het OM, dat Jeanfils enkel wil veroordeeld zien voor doodslag. “Denkt u werkelijk dat we dit debat op een paar minuten tijd voeren op de KI? Het is heel normaal dat we een bijkomende vraag stellen over de voorbedachtheid.”

Ultimatum in brieven

Ook de andere advocaat van de burgerlijke partijen, meester Marijn Van Nooten, legde nogmaals uit dat er sprake is van voorbedachten rade. “In zijn brieven uit de gevangenis stelt hij al een ultimatum. Ze kreeg vier dagen. Op 22 april was de deadline verlopen.” Tijdens de fatale ruzie had Jeanfils ook voldoende tijd om zich te bedenken.

Hij is extreem jaloers en bezitterig. Als ik ze niet kan hebben, dan niemand

Openbaar aanklager Yves Segaert-Vandenbussche bleef bij zijn stelling. “Wie dergelijke letsels veroorzaakt, kan maar één bedoeling hebben. Het was een spervuur van slagen en stampen, alle hoeken van de kamer heeft hij haar laten zien. Maar er was geen doordacht plan. Hij is extreem jaloers en bezitterig. Als ik ze niet kan hebben, dan niemand. Zo eenvoudig is het motief voor de feiten.”

De verdediging blijft vraagtekens plaatsen bij de wurging als bijkomende doodsoorzaak. “Er was een deformatie van het keelskelet. Als je iemand wil wurgen, heb je sowieso een breuk van dat keelskelet. Ik heb het OM zich ook zien vergalopperen door over de straf te beginnen. Het is nu niet het moment om emotioneel te worden.”

“Ik heb dit nooit gewild”

Tenslotte kreeg Jeanfils het laatste woord. “Ik heb er lang over getwijfeld om het woord te nemen. Ik heb tijdens het proces veel horen zeggen dat ik een leugenaar ben en de feiten minimaliseer. Geloof me of niet, ik heb iemand verloren die ik echt in mijn hart droeg. En ik ben niet de enige trouwens. Ik zou juist vergiffenis willen vragen, want ik heb dit nooit gewild.”

Om 17.40 uur is de volksjury met de beraadslaging over de vijf schuldvragen begonnen. Voor doodslag riskeert Jeanfils 30 jaar opsluiting. In de visie van de burgerlijke partijen kan de beschuldigde voor moord zelfs levenslang krijgen. Als de jury het standpunt van de verdediging volgt, is 10 jaar opsluiting de maximumstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier