Mensensmokkelaar verstopte 10 illegalen in minder dan twee minuten

Redactie KW

Onder de vluchtelingen bevonden zich een hoogzwangere vrouw en een vierjarig kind.

De Brugse strafrechter heeft een Bulgaarse mensensmokkelaar tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan twee jaar effectief. In minder dan twee minuten tijd werden tien illegalen op een vrachtwagen verstopt. Twee andere beklaagden kregen twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Op 12 augustus 2013 werden langs de dienstweg van de snelwegparking in Jabbeke tien vluchtelingen op een vrachtwagen geplaatst. Uit het onderzoek bleek dat in de vrachtwagen bewust ruimte was gecreëerd om mensen te verstoppen. Volgens het openbaar ministerie gaat het duidelijk om een goed georganiseerde bende.

De Griek Niko G. gaf toe dat hij de illegalen met zijn wagen naar de parking voerde. De man verklaarde dat hij in geldnood zat toen hij in zijn thuisstad Londen door een smokkelaar benaderd werd. Ook vrachtwagenchauffeur Ozkan I. bekende zijn aandeel in de feiten. De Turkse Nederlander verklaarde dat hij moest invallen voor zijn collega Erkan M., die niet de geschikte lading had om die nacht vluchtelingen te vervoeren.

Erkan M. ontkende echter elke betrokkenheid. Volgens de Bulgaar probeert zijn ex-collega gewoon de schuld op hem af te schuiven. De rechter geloofde dit verhaal niet en veroordeelde hem tot drie jaar cel, waarvan één jaar met uitstel. Hij moet ook een boete van 20.000 euro betalen. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. De drie beklaagden zijn voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier