Mensensmokkelaar ramt politievoertuigen bij actie, maar wordt later toch ingerekend

© BELGA
Redactie KW

Eens te meer werden de snelwegparkings in de nacht van donderdag op vrijdag onder bewaking geplaatst, in samenwerking tussen de federale en lokale politiediensten. Een 25-tal politiemensen nam aan de actie deel, een 10-tal politiemensen was ter beschikking om bij arrestaties het verdere onderzoek uit te voeren.

Kort voor middernacht werd een voertuig VW Passat opgemerkt met Britse nummerplaat, waaruit een negental personen stapten. Vervolgens reed de VW Passat opnieuw de E40 autosnelweg op. De Wegpolitie besliste het smokkelvoertuig met drie voertuigen te volgen, teneinde het te kunnen intercepteren. De bestuurder was echter niet van plan om vrijwillig tot stilstand te komen en probeerde weg te rijden toen hij opmerkte dat hij werd achtervolgd. Wanneer de Wegpolitie naast het voertuig kwamen rijden, werden zij doelbewust door de bestuurder geramd, waarbij zij dankzij de stuurkunsten van de verbalisant het voertuig recht konden houden. Wanneer de politievoertuigen poogden om de mensensmokkelaar in te sluiten, werd één van voertuigen opnieuw door de VW Passat geramd. Vervolgens werden snelheden van meer dan 150 km/h gehaald.

Plots verliet de vermoedelijke mensensmokkelaar de autosnelweg. Ondertussen was nog een voertuig van de federale politie alsook de PZ Westkust met een interventiepatrouille in versterking gekomen op lokaal grondgebied. De mensensmokkelaar had een voorband lekgereden, doch bleef desondanks verder rijden. Ook het patrouillevoertuig van PZ Westkust was ondertussen aangereden geworden. Op de Duinkerkekeiweg verloor de verdachte de controle over zijn stuur bij een bruuske stuurbeweging, waarbij zijn voertuig in aanrijding kwam met een vangrail en vervolgens ook een politievoertuig raakte. Het voertuig werd vervolgens ingesloten door de Wegpolitie, waarbij ook de patrouille van PZ Westkust hun voertuig haaks moest plaatsen. De bestuurder probeerde nog langs de passagierszetel te vluchten, maar slaagde hier niet in en werd ingerekend. De achtervolging duurde een klein halfuur.

Vluchtelingen opgesloten in koeltransport

Ondertussen bleven de overige observatieploegen die betrokken waren in de gecoördineerde actie de verdachten op de snelwegparking van Jabbeke nauwkeurig gadeslaan. Meer dan een uur na hun aankomst begonnen de vermoedelijke mensensmokkelaars op de parking met het openen van een vrachtwagen. De deuren gingen verscheidene malen open en dicht, duidelijk om de vrachtwagen te inspecteren. Vervolgens werden drie personen in de vrachtwagen ingeladen en werden de deuren gesloten. De drie vermoedelijke mensensmokkelaars die de praktijken hadden verricht, werden door de federale en lokale politie onmiddellijk ingesloten en gearresteerd met hulp van de luchtsteun. Ook de andere personen (vluchtelingen), die nog in de struiken verscholen zaten, werden meegenomen.

Opnieuw ) wilden de vermoedelijke mensensmokkelaars gebruik maken van een koeltransport. De drie vluchtelingen werden bovenop een lading chocolade gestoken. Er was slechts een kleine ruimte tussen lading en plafond waartussen zij moesten plaatsnemen. Er was geen enkele mogelijkheid voor de vluchtelingen om de deuren van binnenuit te openen, en zij zaten volledig opgesloten. In totaal werden derhalve vier vermoedelijke mensensmokkelaar gearresteerd (één na een achtervolging, drie op de parking na smokkelactiviteiten). Zij worden op dit ogenblik voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Op dit moment zijn reeds twee personen aangehouden. De slachtoffers werden ter beschikking gesteld van de dienst vreemdelingenzaken.

De verdachten betreffen 3 personen uit Irak en 1 verdachte uit Afghanistan. Het zijn allen jonge twintigers. Het voertuig werd in beslag genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier