Mensensmokkelaar die in Jabbeke de politie ramde, krijgt zes jaar effectief

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een Irakese mensensmokkelaar tot zes jaar effectieve celstraf veroordeeld. De twintiger ramde op de E40 meermaals de achtervolgende politievoertuigen.

In de nacht van 25 op 26 februari hield de politie op de West-Vlaamse snelwegparkings een gecoördineerde actie tegen mensensmokkel. Die bewuste nacht zette een Volkswagen Passat met Britse nummerplaat negen vluchtelingen af op de parking in Jabbeke. Maar Ajath A. liet zich niet zomaar oppakken en reed aan snelheden tot 170 kilometer per uur richting Frankrijk. Tijdens die vlucht probeerde hij meermaals de achtervolgende politie te rammen. Uiteindelijk verloor de Irakees door een lekke voorband de controle over het stuur. Hij crashte langs de Duinkerkekeiweg in Adinkerke tegen een vangrail.

Ondertussen zag de politie hoe enkele andere smokkelaars op de snelwegparking drie vluchtelingen verstopten in een koeltransport. De slachtoffers zaten bovenop een lading chocolade. Twee Irakese twintigers en een 22-jarige Afghaan werden ingerekend.

“Op een dag loopt het fout”

De advocaat van twee politiemannen vroeg tevergeefs om de feiten te herkwalificeren naar poging tot doodslag. “Hij neemt de gevolgen van zijn aanval duidelijk ‘for granted’. Op een dag loopt het fout”, aldus meester Thomas Vandemeulebroucke. Zelf beweert de Irakees echter dat hij in paniek handelde en niet de bedoeling had om de politiemensen om het leven te brengen.

De verdediging vroeg aandacht voor de precaire situatie van hun cliënten. Zo betaalde de Afghaan Abdul Z. 2.000 pond aan een smokkelbende. “Maar dat was niet genoeg om naar Engeland te kunnen. Hij moest de rest verdienen door met hen mee te werken”, aldus meester Thomas Gillis. De advocaten van de verdediging pleitten voor een milde straf met uitstel.

Ook nog geldboete

De drie mensensmokkelaars kregen ook nog een geldboete van 18.000 euro opgelegd. De twee Irakezen werden bovendien tot drie maanden bijkomende celstraf veroordeeld voor hun illegaal verblijf in België.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier