Meester Groffils op assisenproces: “Gino Declercq liegt over alles”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) heeft de advocate van de ouders van Eveline Vandenbogaerde (45) haar pleidooi gehouden.

Meester Liesbeth Groffils verwees naar de talloze leugens van de beschuldigde. Voor de burgerlijke partijen staat het buiten kijf dat de Waregemnaar de bedoeling had om zijn partner te doden.

Meester Groffils focuste in haar pleidooi op de gewelddadigheid van de beschuldigde. “Hij gebruikte zijn tweede vrouw als een boksbal. Hoeveel vrouwen heeft hij niet in een wurggreep genomen? Het was precies een beetje zijn fetisj.” Volgens de gerechtspsychiater zal Declercq ook gevaarlijk blijven. “Hij zit in de hoogste risicogroep voor familiaal geweld. Zijn alcoholmisbruik verhoogt dat risico nog. Hij hervalt iedere keer in dat zuipgedrag en het werd elke keer erger.”

Meester Liesbeth Groffils.
Meester Liesbeth Groffils.© BELGA

Volgens de burgerlijke partij lijdt Declercq aan selectief geheugenverlies. “Waar zijn zijn bankkaarten en zijn gsm? Hij stuurde na de feiten dagelijks sms’en naar Stefaan Bultinck. Hoe kon hij blijven volhouden dat hij die man niet kent? Ge moet u toch eens afvragen waarom die man hier weigerde te komen.”

Met dat geheugenverlies toont de beschuldigde ook een gebrek aan respect. “Maar het meest respectloze is zijn houding na de feiten. Wurgen is erg, maar daarna gewoon verder gaan met uw leven is nog veel erger. Hij hing op Waregem Koerse de grote Jan uit met zijn maten.”

Over de feiten zelf kennen we volgens meester Groffils dan ook absoluut niet de volledige waarheid. “Hij liegt over die kapotte beha. Hij liegt over hun alcoholgebruik die avond. Hij liegt over de trigger om haar te wurgen. Hij liegt over alles.”

Iemand haar keel toenijpen tot er een breuk ontstaat, dan weet iedere redelijke persoon dat dat de dood tot gevolg kan hebben.

Declercq beweert zelf dat hij pas de volgende ochtend besefte dat zijn partner overleden was. “Ik weet toevallig uit een andere assisenzaak dat het twee à drie minuten duurt om iemand te wurgen. Dat is echt lang. En hij heeft hard genepen, want ze heeft al die bloedingen en een fractuur van het keelskelet.”

Meester Charlotte Sintobin.
Meester Charlotte Sintobin.© BELGA

De advocate van de ouders van Eveline Vandenbogaerde anticipeerde ook nog kort op het standpunt van de verdediging, die mogelijk het oogmerk tot doden zal betwisten. “Iemand haar keel toenijpen tot er een breuk ontstaat, dan weet iedere redelijke persoon dat dat de dood tot gevolg kan hebben. Ik vraag dus om Gino Declercq schuldig te bevinden aan doodslag.”

Meester Charlotte Sintobin noemde de periode voor de feiten illustratief voor het gedrag van Gino Declercq. “Het laatste fysiek contact tussen mijn cliënte en haar zus dateert van toen ze door Gino Declercq in het ziekenhuis was geslagen. Daar stelde hij zich agressief op en liet hij zich van zijn slechtste kant zien. Uit vrees voor Gino was het daarna geen optie meer om Eveline te bezoeken.”

“De waarheid achterhalen”

De advocate van Zichgrid Vandenbogaerde haalde ook nog het eerste verhoor van de beschuldigde bij de onderzoeksrechter aan. “Moest ik dat van iemand anders in de krant lezen, ik zou het gruwelijk vinden. Dat is wellicht de enige correct inschatting die Declercq in dit dossier heeft gemaakt.”

De andere advocaten van de burgerlijke partijen, meester Dirk Lauwers en meester Lieselot Dewitte sloten zich aan bij de pleidooien van hun medepleiters. “De waarheid achterhalen, dat is heel belangrijk voor de familie. Hij heeft hier een kans laten liggen om eindelijk eens het lef en de ballen te tonen om te zeggen wat er juist gebeurd is.”

Donderdagnamiddag komt openbaar aanklager Serge Malefason aan het woord voor zijn requisitoir.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier