Meense jongeman die moeder doodde, sterft in cel

Huy Nguyen stapte enkele dagen geleden uit het leven. © a-MPM/Facebook
Laurens Kindt

De 23-jarige jongeman die vorige zomer zijn eigen moeder doodde met een mes in hun woning in Menen is overleden in zijn cel. Huy Nguyen stapte uit het leven. Daardoor komt er geen proces over de zaak.

De feiten dateren van vier augustus 2017. Huy Nguyen was die dag met zijn minderjarige zus en zijn moeder Sabine Christiaens thuis in hun woning in de Krokussenlaan in Menen. De jongeman kampte al een tijdje met psychische problemen. “Plots kreeg ik telefoon van mijn dochter, huilend, helemaal in paniek”, getuigde vader Anh-Tu eerder in Krant Van West-Vlaanderen. “Ze zei dat Huy weg was met mama naar de spoedafdeling. Ik haastte me naar huis en zag dat de keuken vol bloed zat. We repten ons naar het ziekenhuis maar daar waren ze niet.”. Uiteindelijk werd Huy net over de grens in Frankrijk gearresteerd. In de koffer van de wagen vond de politie het levenloze lichaam van Sabine Christiaens, gewikkeld in een tapijt.

Volgens de vader, broer en zus van Huy Nguyen kampte de jongeman al een hele tijd met psychische problemen. “Hij moet daar weg uit die gevangenis. Ik ben er zeker van dat mijn zoon ziek is. Het spijt hem verschrikkelijk wat er gebeurd is, hij en mijn vrouw hadden een speciale band. Soms zegt hij dat hij liever wil sterven, om weer bij zijn mama te zijn“, getuigde vader Anh-Tu in een interview met Krant Van West-Vlaanderen in december 2017.

Vader Anh-Tu (rechts) en zoon Liem bij de kerstboom. Op tafel staat een foto van Sabine Christiaens.
Vader Anh-Tu (rechts) en zoon Liem bij de kerstboom. Op tafel staat een foto van Sabine Christiaens.© LK

Zowel de familie als het parket wilden Huy Nguyen laten interneren maar een definitieve beslissing door de raadkamer was er in het dossier nog niet genomen. “Dat woog op Huy en zijn familie. Bovendien besefte hij meer en meer wat hij had aangericht. Wellicht heeft dat de doorslag gegeven“, zegt een bron dicht bij het dossier. Enkele dagen geleden besloot Huy Nguyen om uit het leven te stappen in zijn cel. Cipiers vonden zijn levenloze lichaam, maar hulp kon niet meer baten. De jongeman wordt morgen, woensdag 13 juni, begraven.

Door het overlijden van de enige verdachte zal er dus ook geen proces komen over de moord op Sabine Christiaens. Binnenkort zal de raadkamer in Kortrijk moeten vaststellen dat de strafvervolging vervalt wegens overlijden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier