Mededader van dodelijke steekpartij op Brugse Markt dan toch opnieuw vrij

Mikey Peeters overleed in 2014 op amper 19-jarige leeftijd nadat hij het aan de stok kreeg met twee jonge mannen. © BELGA
Laurens Kindt

Steven V.G., een verdachte van de dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge in 2014, moet dan toch niet naar de cel voor een schending van zijn voorwaarden. De onderzoeksrechter had hem aangehouden, maar de raadkamer besliste om hem opnieuw vrij te laten. Het parket kan daartegen wel nog beroep aantekenen.

Vrijdag 30 mei 2014 rond vijf uur ‘s morgens kreeg Mikey Peeters (19) het aan de stok met twee andere jonge mannen. Het slachtoffer kreeg zes messteken en overleed ter plaatse. Eén dag later gaf de 23-jarige Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B., die de fatale steken zou hebben toegebracht, is nog steeds voortvluchtig. Hij vluchtte naar zijn thuisland Tsjetsjenië (Rusland) en houdt zich daar nog altijd schuil. Er is een aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven maar ruim drie jaar na de moord is de man nog altijd niet opgepakt. De man heeft de dubbele nationaliteit en Rusland levert normaal gezien nooit een landgenoot uit.

Avondklok

In de loop van het onderzoek werd Steven V.G. in totaal al vier keer vrijgelaten. De eerste keer liep hij tegen de lamp toen hij ‘s nachts sigaretten ging kopen, maar hij werd ook al eens terug aangehouden na een ongeval onder invloed van alcohol. Op 3 januari 2017 besliste de KI in Gent om hem opnieuw onder voorwaarden vrij te laten. De verdachte moest onder andere een avondklok respecteren – tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens mag hij niet buiten komen – en mocht geen alcohol meer drinken.

Toch weer vrij

Vorige week werd V.G. toch opnieuw betrapt op een terras in Leuven. De onderzoeksrechter besliste om hem opnieuw aan te houden, maar de raadkamer wil hem een vijfde keer onder voorwaarden vrijlaten. “Dat is een logische beslissing, deze situatie kan niet eeuwig blijven duren”, zegt zijn advocaat Jean-Marie de Meester. De verdediging merkt vooral op dat V.G. zijn leven onmogelijk op de rails kan krijgen terwijl het proces nog steeds boven zijn hoofd hangt. “Hij woont in een studentenstad maar mag als jonge gast nooit buitenkomen. Dat is niet leefbaar.”

Het parket kan de vrijlating nog tegenhouden door beroep aan te tekenen. In dat geval zou de KI in Gent binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier