Massaal effectieve straffen voor hardleerse bestuurders in rechtbank Veurne

© Foto Kurt
Redactie KW

Voor de politierechter in Veurne kwamen 61 mensen die zich niet aan de voorwaarden van hun eerder opgelopen straf hielden en nu effectieve boetes en rijverboden opliepen.

Soms spreekt de rechter een gewone straf met uitstel uit, maar vaak koppelt hij daar voorwaarden aan vast. Wie wil genieten van een uitstel, mag dan bijvoorbeeld binnen de drie jaar geen nieuwe overtredingen begaan. De beklaagde krijgt vaak ook de kans op een alternatieve straf, onder de vorm van het volgen van een cursus snel rijden of alcohol in het verkeer.

Wie zich niet aan de voorwaarden houdt, steekt eigenlijk zijn middelvinger naar ons op

Rechter Geert Vandaele herhaalde het om de haverklap. “Dit zijn gunsten die wij verlenen. Wie zich niet aan de voorwaarden houdt, steekt eigenlijk zijn middenvinger naar ons op. Zo’n cursus is gratis voor de beklaagde. Dat kost nochtans zo’n 900 euro. Dat betekent dat wij, belastingbetalers, daar allemaal voor moeten opdraaien.

“Mijn cliënt is internationaal vrachtwagenchauffeur en is in die hoedanigheid nog nooit betrapt geworden. Hij is ook alleen en een eenzaam man die in het weekend de teugels viert”, zei een advocaat.” Het kostte de man een bijkomende boete van 1.800 euro en twintig dagen extra rijverbod. T.R. liet zich tijdens zijn proefperioode twee keer betrappen op het veroorzaken van een ongeval onder invloed van drank. Het kostte hem een maand bijkomende celstraf, een boete van 2.700 euro en 3 maand bijkomend rijverbod.

“Alcohol na alcohol, te snel rijden na te snel rijden. Wat moeten wij nog meer doe om hen aan het verstand te brengen dat dit niet kan? Het is ronduit ontgoochelend. Wij steken daar al onze tijd in” , aldus rechter Vandaele.

Al was er één beklaagde die zeven inbreuken pleegde tijdens zijn proefperiode, met de zwaarste straf ging toch P.S. lopen. De man werd weer een viertal keren gesnapt terwijl hij te veel gedronken had en hij veegde ook zijn voeten aan uitnodigingen om voor de probatiecommissie te verschijnen. Hij kreeg daarvoor nog eens drie maanden celstraf, een boete van 3.600 euro en 8 maanden rijverbod. “De kerstman moet nog komen, maar niet hier”, aldus de rechter. “Dat er hier zo veel herroepingen voorkomen? Elk parket heeft zijn prioriteiten”, zegt advocaat Thomas Bailleul. “Hier bindt men vooral de strijd aan tegen verkeersovertredingen. Bovendien spreekt rechter Vandaele veel straffen met uitstel uit. En dus zijn er ook veel herroepingen.”

Zijn collega Patrick Arnou wees op de disproportie tussen correctionele overtredingen en verkeersinbreuken. Je moet al effecief een maand cel gekregen hebben vooraleer er een correctionele herroeping volgt, terwijl dat voor de allerlichtste verkeersovertreding al volstaat.”

“Wij evolueren meer en meer naar een afzonderlijk verkeersstrafrecht. Verkeersveiligheid wordt door de maatschappij anders benaderd dan gewone criminliteit”, reageerde Geert Vandaele.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier