Man woont jarenlang in Brugs bos om celstraf te ontlopen

24/11/16 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:19

Een dealer die drie jaar lang op de vlucht was nadat hij niet was teruggekeerd uit penitentiair verlof, is donderdag voor de rechtbank verschenen. Omdat hij schrik had voor de gevangenis verbleef hij jarenlang ondergedoken in een Brugs bos.

Man woont jarenlang in Brugs bos om celstraf te ontlopen

Op 4 april 2013 werd de 42-jarige Geert V. in de boeien geslagen op een bus in Westkapelle bij Knokke-Heist. In de broodzak die hij bij zich had staken liefst 6.000 euro en enkele gsm's. Geert V. stond bij het gerecht gekend als drugsdealer en het geld in de broodzak vormde de opbrengst van zijn cannabisverkoop. De man belandde in de gevangenis waar hij ook nog een eerdere celstraf moest uitzitten.

In oktober 2013 kreeg hij in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling een dag penitentiair verlof. Hij moest die dag gaan solliciteren, maar hij keerde 's avonds niet terug naar de gevangenis. Eind 2013 veroordeelde de rechter Geert V. bij verstek tot achttien maanden effectieve celstraf, waarna hij geseind werd. Maar uiteindelijk zou het drie jaar duren vooraleer Geert V. in de boeien kon worden geslagen. Per toeval dan nog. Een drietal weken geleden voerde de Brugse politie een buurtonderzoek uit naar aanleiding van een diefstal en pakte V. op als mogelijke dader. Met de diefstal bleek hij niets te maken te hebben, maar omwille van de veroordeling bij verstek belandde hij opnieuw in de gevangenis, waar hij verzet aantekende tegen de achttien maanden celstraf.

1.164 dagen uit klauwen van gerecht

Vandaag verscheen hij voor de rechter en werd duidelijk hoe hij liefst 1.164 dagen dagen uit de klauwen van het gerecht kon blijven. "Mijn cliënt was bang om terug naar de cel te keren en vluchtte aanvankelijk naar het buitenland", stelde advocaat Jan Dekersgieter. "Toen zijn geld op was, keerde hij terug naar onze contreien en verbleef hij lange tijd in een slaapzak in een bos. Van een diaken kreeg hij af en toe een maaltijd en hij kluste ook wat bij."

Geert V. verklaarde dat hij intussen drugsvrij is. De rechter liet hem meteen aan een urinetest onderwerpen en die bleek inderdaad negatief. De uitspraak volgt op 1 december.

(AFr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!