Man vraagt werkstraf voor invoeren van 337 Moorse schildpadden

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De man stak de 337 dieren in een garagebox en allemaal overleden ze door de schrijnende leefomstandigheden.

De 37-jarige Mimoun T. vraagt een werkfstraf voor het illegaal invoeren van beschermde schildpadden, maar vooral de schadevergoeding van 100.000 euro die hij dreigt te moeten betalen, baart hem zorgen.

Na klachten van de buren trof de politie op 7 september 2016 337 Moorse landschildpadden, een beschermde diersoort, aan in een garagebox in Kortrijk. De buurtbewoners vonden het vreemd dat ze constant gekrab hoorden. De politie vroeg de huurder om ter plaatse te komen. De Kortrijkzaan Mimoun T. (37) van Marokkaanse afkomst probeerde nog zichzelf te redden door schildpadden in zijn auto te laden, maar hij werd op heterdaad betrapt door de politie.

De schildpadden vertoefden er in een erbarmelijke situatie. De garagebox had geen lichtinval, de dieren hadden geen water, maar het was er vochtig en koud. “Terwijl ze een warm en droog klimaat tot wel 45 graden gewoon zijn”, pleitte de advocaat van het opvangcentrum SOS Reptielen in Zuienkerke. Die ving de dieren meteen na de vondst op, maar de dieren waren uitgedroogd en geïnfecteerd met spoelworm. “Op zo’n enorm aantal was men niet voorbereid, en men heeft extra verblijven moeten bijbouwen, net als extra UV-lampen.” Een investering van meer dan 85.000 euro die helaas niet mocht baten. De dieren overleden allemaal door de infectie met spoelworm.

Mimoun T. werd veroordeeld tot 9 maand cel. Hij blijft er in beroep echter bij dat hij slechts 36 schildpadden invoerde met zijn bestelwagen vanuit Marokko. Hoe die 300 andere dieren in die garagebox terecht kwamen, daar bleef hij vaag over.

In beroep vraagt hij voor die ene rit naar Marokko een werkstraf. Maar het is vooral de burgerlijke vordering van SOS Reptielen van bijna 100.000 euro die hem zorgen baart. De vzw leeft van giften en door het grote bedrag dat ze moesten investeren, kon de dagelijkse werking in gevaar komen. Voor het illegaal invoeren moet T. ook nog eens 15.657,80 euro betalen aan de Belgische staat. Hierdoor dreigt hij voor een financiële put van 100.000 euro te staan. Dat maakt dat hij depressief thuis zit omdat het kwalijke gevolgen kan hebben voor hem en zijn gezin. Ook zijn wagen werd al verbeurd verklaard. Advocaat Thomas Gillis drong er daarom bij het hof op aan om het financieel aspect zoveel mogelijk te beperken en de man niet naar de gevangenis te sturen. Uitspraak op 27 juni.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier