Man uit Vleteren sjoemelde met dure en levensreddende medicijnen

Redactie KW

Bart D.R. (52) uit Vleteren kreeg als hoofdbeschuldigde 40 maanden cel waarvan 16 maanden met uitstel en een boete van 1.200 euro wararvan de helft met uitstel.

40 maanden voor verkoop van medicamenten die hij vervalste en stukken duurder verkocht

Op de vraag tot onmiddellijke aanhouding werd niet ingegaan. De beklaagde maakte zich schuldig omdat hij puur uit winstbejag levensreddende geneesmiddelen goedkoop aankocht in derdewereldlanden en in een nieuwe verpakking met andere labels duur verkocht. Samen met hem stonden nog zes beklaagden terecht.

“Als kinderen van doktertje of apotheker spelen, dan doen zij zelfs een mondmasker en handschoenen aan. Maar Bart D.R. en zijn zes handlangers gingen met levensreddende medicijnen om alsof het snoepjes waren. Hij wist nochtans dat de werking van de medicijnen verloren kon gaan of zelfs omdraaien als ze bijvoorbeeld niet koel gehouden werden. Dit kon een enorme impact hebben op de volksgezondheid”, legde procureur Marie-Christine Durieu in de rechtbank van Ieper uit.

Het Openbaar Ministerie vond het gesjoemel bijzonder laakbaar. “Uit puur winstbejag zette hij een illegaal handeltje op in geneesmiddelen bestemd voor zieke, doodzieke en terminale mensen. Medicijnen van de laatste hoop – voor premature baby’s, medicatie ter voorbereiding van stamceltransplantatie of voor kankerbestrijding – waarvoor vele patiënten benefieten moeten organiseren omdat ze zo duur zijn. Voor Bart D.R. werd dan ook drie jaar gevorderd en de verbeurdverklaring van 18.690 euro die als winst zou zijn opgestreken.

De rechter volgde ook die piste, want de beklaagde kreeg al eerder achttien maanden met uitstel voor gesjoemel met medicijnen. Volgens zijn verdediger meester Sabien Lahaye-Battheu heeft hij naast herverpakken en herlabelen niets anders gedaan. “Ik heb biochemie gestudeerd, ik gebruikte mijn gezond verstand“, zei D.R. “Veel winst heb ik trouwens niet gemaakt. Bovenop mijn leefloon kon ik met het geld iets doen voor mijn kinderen.”

Naast de hoofdstraf voor Bart D.R. kreeg Patrick V. zes maanden met uitstel, kregen Annelore L., Rita D. en Patrick D. de opschorting. Chantal D. werd vrijgesproken

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier