Man uit Kuurne riskeert tien jaar beroepsverbod na oplichting

Redactie KW

Een man uit Kuurne moest zich dinsdag voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing en oplichting. Ook voor zijn vennootschap en boekhouder dreigen straffen.

De feiten dateren van februari 2010 tot eind augustus 2013. “Er was al een onderzoek lopende bij de FOD Economie, toen er klachten van klanten begonnen binnen te lopen”, stelde de procureur. Vijf burgerlijk partijen stelden zich, maar het openbaar ministerie spreekt van mogelijk nog 17 andere slachtoffers.

Enerzijds ronselde de beklaagde geld voor megalomane vastgoedprojecten, waarbij hij onrealistisch hoge rendementen, tot 25 procent, beloofde. Anderzijds bood hij kredieten aan voor financieel zwakkere personen tegen woekerrentes. In beide gevallen moesten eerst dossierkosten betaald worden. Waar het investeringen betrof, werden gelden aan de beklaagde overgemaakt. In totaal zou de oplichting meer dan 470.000 euro omvatten.

“De beklaagde voelt zich schuldig”

De verdediging stelde dat de man zelf slachtoffer is geworden van zijn blind vertrouwen in onbekenden. “Mijn cliënt heeft nooit de intentie gehad om mensen op te lichten. Hij is zelf ook centen kwijtgeraakt. Maar hij voelt zich wel schuldig en zal er toch alles aan doen om de slachtoffers te vergoeden”, zei zijn advocate. Verder verzekerde de beklaagde dat hij de ontvangen gelden steeds doorgestort heeft.

Het openbaar ministerie vordert voor de man twee jaar met uitstel, een boete van 3.000 euro en een beroepsverbod van 10 jaar. De bvba riskeert een boete van 3.000 euro. Voor de boekhouder, die verstek liet, vraagt de procureur zes maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 600 euro.

Vonnis op 23 juni.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier