Man uit Assebroek krijgt 37 maanden cel voor zware mishandeling stiefdochters

© iStock
Redactie KW

Een 30-jarige man uit Assebroek heeft in de Brugse rechtbank 37 maanden effectieve celstraf gekregen voor de zware mishandeling van zijn twee stiefdochtertjes.

De man gaf de meisjes, momenteel 9 en 12 jaar oud, brutale lijfstraffen en sloot ze soms dagenlang op in hun kamer. Hij takelde de meisjes ook toe met zijn blote vuist, die hij de bijnaam ‘Geronimo’ gaf. “Als Geronimo op komst was, wisten ze dat ze slaag gingen krijgen”, stelde de advocate van de meisjes.

Verontrustende verwondingen

De feiten kwamen in maart van dit jaar aan het licht toen de grootvader van de meisjes, momenteel 9 en 12 jaar oud, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding in Brugge alarmeerde over verontrustende verwondingen bij de meisjes. Het CLB verwittigde het parket en wat de meisjes vervolgens over hun stiefvader Y. H. (30) vertelden, tartte alle verbeelding. “Hij tuigde hen af met zijn riem, een bezemstok of met zijn blote vuist, die hij steevast Geronimo noemde. Als Geronimo op komst was wisten de kinderen hoe laat het was”, verduidelijkte Iris Verrue, de advocate van de kinderen, tijdens het proces.”

De beklaagde propte ooit weedtakjes in de mond van de kinderen

Het openbaar ministerie had 37 maanden cel gevorderd voor de “onmenselijke behandeling” van de kinderen. “Als de beklaagde hen sloeg hield hij een kussen voor hun mond zodat de buren hen niet konden horen roepen. Hij sloot hen soms een hele dag op in hun slaapkamer. Dan hield hij hen met een webcam in de gaten vanaf zijn smartphone. De beklaagde rookte ook cannabis in het bijzijn van de kinderen en propte ooit weedtakjes in hun mond.”

Y.H. liep eerder al zeven correctionele veroordelingen op, voornamelijk voor geweld maar ook voor drugsverkoop aan minderjarigen en afpersing.

“In het begin van de relatie waren er geen problemen”, stelde Kris Vincke, de advocaat van Y.H. “Pas toen hij zijn vriendin verdacht van overspel omdat ze een soa had, sloeg de sfeer om. Die meisjes aanvaardden zijn gezag niet. Dat zorgde voor problemen. Hun verklaringen moeten met een korrel zout genomen worden.”

Vincke had een voorwaardelijke straf gevraagd voor zijn cliënt, maar daar ging de rechter maandag niet op in. De meisjes kregen elk een schadevergoeding van 4.000 euro toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier