Man riskeert jaar effectief voor poging doodslag op agent

Redactie KW

Op de correctionele rechtbank van Ieper is donderdag het dossier behandeld van een dertiger uit Westouter. Er wordt hem onder meer poging doodslag op een agent ten laste gelegd, omdat hij een mes naar de man wierp.

Op 6 juli kwam de politie ter plaatse in een woning in Westouter, waar de beklaagde samen met zijn zus woont. De man van 31 bedreigde zijn zus met een mes. Toen de agenten wilden ingrijpen, gooide de beklaagde het mes naar hen. Het wapen belandde enkele meters verder. Niemand raakte gewond. De man zou onder invloed geweest zijn van drugs en daardoor in een psychose gehandeld hebben.

“Het gaat om een mespunt van liefst 25 centimeter, ” zei meester Thomas Vandemeulebroucke, die de burgerlijke belangen van de twee betrokken agenten verdedigt. “Daarmee heeft hij zijn zus bedreigd en later ook mijn cliënten aangevallen.” Volgens Vandemeulebroucke is het feit dat de man in een psychose verkeerde geen reden om te stellen dat hij ontoerekeningsvatbaar was. “Hij heeft namelijk bewust gekozen om de middelen te gebruiken, die hem in die psychose deden belanden.”

Volgens Herman Baron, die optreedt voor de beklaagde, zijn er geen aanwijzingen dat hij gevaarlijk is, zolang hij van de drugs afblijft. “Mijn cliënt wil zich zeker residentieel laten begeleiden. Maar zolang hij onder aanhoudingsmandaat staat, kunnen we daar niet voor zorgen.” Zijn cliënt beweert dat hij nooit de bedoeling had om mensen te verwonden, laat staan doden. “Dat hij zijn zus bedreigde en zich weerspannig gedroeg, gaan we niet ontkennen. Maar dat hij zou gepoogd hebben een agent te doden, wordt wel ten stelligste betwist”, aldus Baron.

Het openbaar ministerie vordert een effectieve gevangenisstraf van een jaar. De man stond onder voorwaarden toen hij de feiten pleegde. Vonnis op 19 november.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier