Man krijgt 40 maanden cel omdat hij appartementsgebouw in brand stak in Oostende

11/05/17 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:27

Aan de basis van de feiten lag een geschil tussen dader William C. en de huisbaas.

Man krijgt 40 maanden cel omdat hij appartementsgebouw in brand stak in Oostende

© Getty Images/iStockphoto

Oostendenaar William C. (38) heeft in de Brugse rechtbank 40 maanden effectieve celstraf gekregen voor opzettelijke brandstichting in een appartementsgebouw in het centrum van Oostende. Het openbaar ministerie had vijf jaar cel gevraagd. Op maandag 9 mei 2016 ontstond rond 7.30 uur brand in een appartementsgebouw aan de Jules Peurquaetstraat. Op de eerste verdieping van het pand waren op dat moment verbouwingswerken bezig. William C. woonde als enige bewoner nog in een studio op de tweede verdieping en kon zichzelf in veiligheid brengen.

Accidenteel?

De brand verwoestte het gebouw en ook een aanpalend huis liep ernstige schade op. Omdat C. volgens een getuige het gebouw kort voor de brand met de glimlach verlaten had, kwam hij al snel als dader in het vizier van de speurders. Toen de branddeskundige sporen vond van brandstichting op de eerste verdieping werd C. opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis. William C. zelf heeft de feiten altijd met klem ontkend. Volgens zijn advocaat was het niet uitgesloten dat de brand accidenteel ontstond. "Wellicht werd de brand veroorzaakt door de slecht aangelegde elektriciteit op de eerste verdieping", stelde advocaat Yen Buytaert tijdens de pleidooien. "Op vraag van de stad Oostende werd in 2015 een brandpreventieverslag opgesteld en dat was ronduit negatief. De elektrische installatie was zelfs niet gekeurd."

Verklapt aan medegedetineerde

Maar volgens de rechter is het uitgesloten dat de brand een ongeluk was. "Op de eerste verdieping was er helemaal geen elektriciteit meer aanwezig", klonk het in zijn vonnis. "Toen de brand uitbrak, had de beklaagde blijkbaar nog de tijd om zijn rugzak en gitaar mee naar beneden te nemen. Bovendien had hij een deel van zijn persoonlijke spullen, waaronder zijn postzegelverzameling, daags voor de feiten naar een vriend gebracht. Aan diezelfde vriend had hij trouwens eerder al eens verteld dat hij brand zou stichten. En in de gevangenis heeft hij aan een medegedetineerde verteld dat hij het vuur aanstak om wraak te nemen op zijn huisbaas." De vrederechter had beslist dat C. het pand moest verlaten omdat het gebouw onbewoonbaar was verklaard en grondige verbouwingen moest ondergaan. Maar C. weigerde zijn appartement te verlaten.

(AFr)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!