Man die jonge man doodschopte: "Ik had geen motief"

28/11/16 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:39

Op het assisenproces van Victor Deveycx (27) in Brugge is de beschuldigde verhoord door voorzitter Willem De Pauw.

Man die jonge man doodschopte: "Ik had geen motief"

© BELGA

De Duinkerkenaar kon niet uitleggen waarom hij Maxence Thooris (19) op 6 september 2014 in Oostende doodschopte. Deveycx benadrukte wel dat hij niet de intentie had om het slachtoffer van het leven te beroven.

Over zijn jeugd en schooltijd beperkte Victor Deveycx zich vooral tot korte antwoorden. "Mijn vader heb ik nooit echt gekend, hij vertrok al toen ik twee jaar oud was. De school nam ik niet echt au sérieux, ik broste ook veel." De beschuldigde werkte nooit en had voortdurend problemen met justitie. "Ik had zeker meer moeite mogen doen om werk te zoeken. Die vechtpartijen waren omdat ik geen toekomst zag. Ik voelde mij achteraf altijd een onnozelaar."

Delen

We hadden al twee flessen wodka en een fles fruitsap gekocht in Duinkerke. Onderweg hadden we al serieus gedronken

In 2011 veroordeelde het hof van beroep in Douai de beschuldigde tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar effectief. "Dat was voor een wraakactie. Ik was zodanig nerveus omdat die mensen uit mijn wijk stommiteiten hadden uitgehaald. Ik kon mij niet meer bedwingen en ben meerdere keren op het hoofd van die persoon gesprongen." Voorzitter Willem De Pauw merkte op dat niet elke vechtpartij met een schedelbreuk eindigt. "Ik weet dat het zeer extreem was, maar ik heb er eigenlijk geen uitleg voor. Van die twee jaar in de gevangenis van Duinkerke vond ik elke seconde tijdsverlies."

Op 5 september 2014 trok Deveycx met een groepje vrienden naar de Oostendse rosse buurt. "We hadden al twee flessen wodka en een fles fruitsap gekocht in Duinkerke. Onderweg hadden we al serieus gedronken." In Oostende kwamen ze een andere groepje Noord-Fransen tegen, maar de beschuldigde kende hen niet persoonlijk. "Ik heb dan die Marvin opgemerkt die in een wagen lag te slapen. Dan ben ik hem beginnen ambeteren. Ik trok aan zijn been om hem wakker te maken."

Delen

Er is inderdaad geen enkel motief, geen enkele aanleiding

De voorzitter vroeg wat Deveycx wilde bereiken met zijn treiterig gedrag. "Hij zei dat ik moest stoppen en heeft me weggeduwd. Onder invloed van alcohol heb ik gereageerd door een kopstoot te geven." Voorzitter De Pauw hengelde naar een reden voor het buitensporige geweld. "Er is inderdaad geen enkel motief, geen enkele aanleiding."

De beschuldigde wandelde weg, maar liep Maxence Thooris tegen het lijf. "Hij vroeg waarom ik Marvin geslagen heb. Zonder nadenken heb ik hem een beenveeg gegeven. Hij is gevallen en wilde terug rechtstaan. Dan heb ik een grote stommiteit begaan door een schop te geven. Jammer genoeg is hij overleden door mijn schuld." Ook voor deze feiten had Deveycx geen verklaring. "Ik had te veel alcohol gedronken, maar ik had geen motief. Ik heb die persoon nooit pijn willen doen."

De verdediging zal betwisten dat Deveycx het oogmerk had om het slachtoffer te doden. "Die schop was lukraak, zonder na te denken. Ik had niet de intentie om hem te doden. Ik heb in geen enkel geval op zijn hoofd gemikt."

Volgens procureur-generaal Serge Malefason had Deveycx moeten weten dat een trap tegen het hoofd dodelijk kon zijn. "Uiteraard weet ik dat, maar op het moment zelf heb ik daar niet over nagedacht."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!