'Maar' 18 jaar cel voor diefstal met dodelijke afloop, met dank aan zoekgeschiedenis op Google

28/09/16 om 14:53 - Bijgewerkt om 15:05

De correctionele rechtbank van Veurne heeft Qamar Hussain (47) en Mohammed Ali (26) tot 18 jaar cel veroordeeld voor hun rol in de dood van Mohammad Siddique (49).

'Maar' 18 jaar cel voor diefstal met dodelijke afloop, met dank aan zoekgeschiedenis op Google

Op 27 augustus 2014 rond 11.15 uur werd het levenloze lichaam van Mohammad Siddique ontdekt in een B&B in Leke bij Diksmuide. Het slachtoffer was de avond ervoor ingecheckt met twee reisgezellen, maar die bleken spoorloos. Op het gezicht van de man lag een witte vaatdoek. Een kleine maand later bleek dat Siddique om het leven was gekomen door een overdosis chloroform.

Onmiddellijk na de feiten was de Vauxhall Zafira van Qamar Hussain en zijn schoonzoon Mohammed Ali al tegengehouden bij de grenscontrole in Dover. In de sporttas van Ali vond de politie onder andere de portefeuille van het slachtoffer. Ook de diamanten ring, de Rolex en de gouden armbanden van Siddique werden in het voertuig aangetroffen.

De verdediging had voor beide beklaagden over de volledige lijn de vrijspraak gevraagd. De rechter oordeelde dat er voor de diefstal van 19 armbanden inderdaad geen bewijs was. Het was immers zelfs niet helemaal duidelijk dat die gouden armbanden eigendom waren van Siddique. Hun verklaringen over de andere spullen deed de rechtbank wel af als ongeloofwaardig. Zo beweerde Qamar Hussain dat de ring en Rolex dienden om een oude schuld af te lossen.

Chloroform via eBay

In de pleidooien werd geopperd dat Mohammad Siddique mogelijk zelf chloroform gebruikte als drug. "De kleine letsels aan de mond en de neus van het slachtoffer wijzen er echter op dat er een beetje geweld is gebruikt." Bovendien had Mohammed Ali de chloroform zelf via eBay gekocht.

Delen

"De kleine letsels aan de mond en de neus van het slachtoffer wijzen er op dat er een beetje geweld is gebruikt"

De rechtbank oordeelde echter dat er van roofmoord geen sprake was. Mohammed Ali zocht via Google heel wat informatie op over chloroform. Hij begon echter pas te zoeken op 28 augustus 2014. Dat wijst er volgens de rechtbank op dat de beklaagden niet het oogmerk hadden om Siddique om het leven te brengen. Daarom werden de feiten van roofmoord geherkwalificeerd naar een gewelddadige diefstal met de ongewilde dood van het slachtoffer tot gevolg.

Het OM had 30 jaar cel gevorderd, maar door de herkwalificatie was 20 jaar de maximumstraf. De rechtbank hield rekening met het Britse strafverleden van de beklaagden en hun blanco strafblad in België. Qamar Hussain en Mohammed Ali werden tot 18 jaar effectieve celstraf veroordeeld. Ze hebben 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze veroordeling.

"Geen debat over strafmaat"

Het ging dinsdag trouwens om het eerste gecorrectionaliseerde moordproces in West-Vlaanderen. Door een recente wetswijziging kunnen alle misdaden voortaan ook door de correctionele rechtbank behandeld worden. De debatten in het proces tegen Hussain en Ali vonden integraal plaats op donderdag 22 september. "Op een paar uur wordt eigenlijk beslist over de mensenlevens van twee beklaagden, die bovendien de feiten ontkenden", aldus Yen Buytaert, advocaat van Mohammad Ali. "Dit terwijl op een assisenproces een hele week wordt uitgetrokken om alles grondig te onderzoeken. U weet ook dat op assisen daardoor vaak nieuwe elementen aan het licht komen." Op de dossierkennis van de rechters heeft de verdediging geen kritiek. "Integendeel, de rechters doen binnen de mate van het mogelijke alle moeite om het proces zo grondig mogelijk te voeren."

'Maar' 18 jaar cel voor diefstal met dodelijke afloop, met dank aan zoekgeschiedenis op Google

© BELGA

Het OM had 30 jaar cel gevorderd, maar door de herkwalificatie was 20 jaar de maximumstraf. "Wij vinden 18 jaar een zware straf. Een bijkomende moeilijkheid is het feit dat er over de strafmaat geen debat is geweest. Op assisen is dat een apart debat, meestal zelfs pas de dag na de beslissing over de schuldvragen", zegt Nadia Lorenzetti, advocate van Qamar Hussain.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!