Luxemerken stellen zich burgerlijke partij na verkoop namaakspullen in Menen

Redactie KW

In augustus 2013 werden in Menen tijdens een onderzoek in de winkel Enjoy Fashion tal van namaakgoederen ontdekt.

Luxemerken zoals Lacoste, Nike, L’Oréal, Gucci en Chanel stelden zich woensdag in de correctionele rechtbank van Kortrijk burgerlijke partij in de zaak rond de eigenaar van de winkel. In de winkel werd onder meer parfum gevonden dat het merk Lacoste droeg. Het luxemerk vraagt de verbeurdverklaring van 1.950 euro. Ook Nike International stelde zich burgerlijke partij: er werden 63 paar schoenen en 44 individuele schoenen aangetroffen. Het label en de gebruikte stoffen en materialen strookten niet met de echte goederen. Nike International vraagt vijftig euro per paar als schadevergoeding.

Daarnaast stelden zich nog vijf andere bedrijven van luxemerken burgerlijke partij. Het gaat om Gucci, Chanel, L’Oréal, Lancôme en Cacharel. “Er worden door onze cliënten enorm veel, financiële, inspanningen geleverd om namaak tegen te gaan. Alles staat bij ons geregistreerd: de merknaam, de logo’s, de kleuren, zelfs de flesjes. Wanneer die nagemaakt worden, verliezen ze aan exclusiviteit en brokkelt ons imago af”, aldus de advocaat van de luxemerken. De vijf bedrijven vragen elk 12.500 euro.

De eigenaar kon van geen enkel van de aangetroffen goederen een geldige factuur voorleggen, noch kon hij vertellen waar ze vandaan kwamen. Het openbaar ministerie vorderde drie maanden effectieve celstraf. De man heeft in Frankrijk al een uitgebreid strafverleden.

De rechtbank spreekt zich op 18 maart uit over de zaak.

(Belga/foto birthday-kid.com)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier