Liet inbrekersbende, die toesloeg in het Brugse, telkens andere dieven ‘overvliegen’?

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft effectieve celstraffen tot vijf jaar gevraagd voor acht leden van een Colombiaanse inbrekersbende.

De Colombianen pleegden vooral woninginbraken in het Brugse. De bende ging heel professioneel te werk.

Het onderzoek naar de Colombianen startte op 5 oktober 2012 naar aanleiding van een inbraak in een huis in Oostkamp. Met behulp van observaties, telefoontaps en huiszoekingen konden een jaar later vijf verdachten ingerekend worden. “De bende was indrukwekkend georganiseerd en zag ons land als een wingewest”, stelde procureur Fien Maddens. Ze vorderde voor Marco S. (47) een effectieve celstraf van vijf jaar. S. regelde vanuit Brussel veel praktische zaken voor de bende. Tegen zeven andere beklaagden, van wie er drie nooit gevat konden worden, werd vier jaar cel gevraagd.

Valse Mexicaanse paspoorten

De bende pleegde in het najaar van 2012 zeven woninginbraken in het Brugse. Ze volgden hun slachtoffers en kozen ze heel nauwgezet uit. In de woningen gingen de dieven vooral aan de haal met juwelen en cash geld. In september 2013 dook de bende opnieuw op. Ze pleegden onder andere nog diefstallen in Brussel en Leuven. Om buiten schot te blijven, werd gebruik gemaakt van valse Mexicaanse paspoorten. De verdachten veranderden ook continu van hotel.

Opvallend genoeg kwamen vier beklaagden pas kort voor de tweede golf diefstallen in België aan. Waarschijnlijk liet de bende dus steeds andere dieven overvliegen. In ieder geval vroeg de verdediging om een milde straf met uitstel. De advocaten merkten op dat hun cliënten slechts voor een gering aantal feiten vervolgd worden. José B. (64) komt zelfs voor geen enkele inbraak in aanmerking, maar wordt toch vervolgd voor bendevorming. Alle beklaagden beweren dat ze veeleer toevallig in de bende terecht kwamen.

De rechter velt een vonnis op 5 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier