Leugendetector deed verpleegster van rusthuis Lichtervelde moordpogingen bekennen

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Volgens haar advocate Mélanie Sevenant werd Tanja R. bij het eerste slachtoffer inderdaad geleid door een stem in haar hoofd.

Op 22 juni 2013 werd Georges Deschepper (88) plots ziek in rusthuis ‘t Hof in Lichtervelde. De man uit Izegem lag een week in coma en overleed enkele maanden later. In januari 2015 werd in hetzelfde woonzorgcentrum ook een 88-jarige dementerende patiënte plots heel ziek. In beide gevallen hadden de slachtoffers een grote dosis insuline toegediend gekregen.

Al het personeel van ‘t Hof werd op de rooster gelegd. Tanja R. kwam in het vizier van de speurders, maar bleef ontkennen. Toen ze woensdagochtend naar Brussel moest voor een test met de leugendetector ging de verdachte toch door de knieën. “Ze heeft inderdaad bekend voor die test met de leugendetector. Ze is dan ook onmiddellijk herverhoord”, aldus haar advocate Mélanie Sevenant vrijdag.

De verdediging bevestigt ook dat R. zich liet leiden door een stem in haar hoofd. “Bij die man was dat inderdaad zo. Mijn cliënt heeft die stem wel nog een tijdje genegeerd. Het vrouwelijk slachtoffer vroeg in haar heldere momenten zelf om te sterven. In haar hoofd heeft mijn cliënte die feiten gepleegd puur om die mensen te helpen.”

Aanhouding verlengd

De Brugse raadkamer heeft vrijdag de aanhouding van Tanja R. (32) met een maand verlengd op verdenking van dubbele poging tot gifmoord. Op de zitting van de raadkamer drong meester Sevenant niet aan op de vrijlating van haar cliënte. In deze fase van het onderzoek wil de verdediging wachten op het psychiatrisch rapport. Naar eigen zeggen zou Tanja R. vroeger nooit behandeld zijn voor eventuele psychische problemen.

Beide slachtoffers overleden enkele maanden na de feiten. Meester Sevenant benadrukt dat er geen verband bestaat met de ingespoten insuline. De feiten worden momenteel door het parket dan ook als poging tot vergiftiging gekwalificeerd. Daarnaast bekende de verpleegster nog enkele kleine diefstallen in het rusthuis.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier