Leider Roemeense dievenbende riskeert tot twaalf jaar cel

13/06/17 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

Een 22-koppige dievenbende staat in Kortrijk terecht voor een vijftigtal diefstallen, inbraken en ramkraken. Een 27-jarige Roemeen, het vermoedelijke kopstuk van de bende, riskeert een effectieve celstraf van twaalf jaar. Slechts zes beklaagden kwamen zich maandag op de rechtbank verantwoorden.

Leider Roemeense dievenbende riskeert tot twaalf jaar cel

De bendeleden zijn ook gekend in het buitenland. © Archief

In 2015 en 2016 sloeg de bende vooral toe in Oost- en West-Vlaanderen. Ook in Moeskroen, Ath, Charleroi, Doornik, Drogenbos, La Louvière pleegden ze feiten. Ze opereerden vanuit twee zigeunerkampen in Rijsel en hadden het vaak gemunt op werkmateriaal. Ze ging in wisselende groepen op pad. Bij een groot deel van de misdrijven was ook een jongen van 12 jaar aanwezig, de broer van een van de beklaagden.

In juni 2015 werden drie van de Romazigeuners opgepakt na een klopjacht in Lichtervelde. Ze probeerden toen 2.400 kilo gestolen lood te verkopen aan een schroothandelaar. De andere bendeleden lieten zich niet afschrikken en pleegden verder feiten. Via camerabeelden, telefoononderzoek en DNA-sporen werden de daaropvolgende maanden ook de andere leden geïdentificeerd.

Minimaliseren

De man die als bendeleider naar voor wordt geschoven door het parket, wordt vervolgd voor 36 feiten. Voor hem werd een celstraf van 12 jaar gevorderd. Drie anderen riskeren tien jaar effectief. De beklaagde geven toe dat ze overleven van diefstallen, maar minimaliseren hun aandeel. De bende zou ook feiten hebben gepleegd in andere landen. Enkele beklaagden zijn geen onbekenden voor het gerecht in het buitenland, onder meer in Frankrijk en Italië.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!