Kortrijkse vaders ontmoeten hun zonen in Syrië

Redactie KW

Pol Van Hessche, één van de vaders die naar Syrië trok, getuigde daarover op de Britse openbare omroep BBC.

“Onze jongens verblijven in de woestijn, samen met andere Europeanen, Indonesiërs en Chinezen”, vertelde Pol Van Hessche, vader van de 18-jarige Lucas, aan de reporter van BBC. “Ze leren er de Islamitische wet, de sharia. Het was niet makkelijk om hem te spreken, want bewakers van Isis hielden ons in de gaten. Het was gevaarlijk en mijn zoon zag er ook bang uit.”

“Beschermd door toestemming van emir”

De trip werd begeleid door Dimitri Bontinck, die eerder zijn zoon Jejoen uit Syrië terug wist te halen. “Iedereen zei hen om niet daarheen te gaan, maar de emir van Isis gaf hen toestemming. Ze waren beschermd”, vertelde Dimitri Bontinck aan de Engelse openbare omroep.

Niet alleen Pol Van Hessche, maar ook de vader van Abdelmalek Boutalliss, ging op zoek naar zijn zoon. Abdelmalek heeft diabetes en kreeg van zijn vader de nodige medicamenten overhandigd.

“Lucas is een slachtoffer en geen crimineel”

De twee tieners behoren tot ongeveer 2.000 Europeanen die naar Syrïe getrokken zijn sinds de start van het conflict. Volgens Luc Van Hessche zijn ze bang om in België gearresteerd te worden. “De Belgische regering moet Lucas als een slachtoffer en niet als een crimineel zien. Hij deed niets fout. Als Lucas hier blijft, zal ik dat respecteren. Ik denk dat hij alle vroegere zaken, zijn vrienden en familie, herinnert omdat hij in een andere situatie zit.” Voor Pol vertrok uit Syrië gaf hij Lucas nog een brief met een Facebookbericht van zijn 15-jarige broer Christopher.

De vaders hadden nadien nog telefonisch contact en hopen hen nog een tweede keer te ontmoeten.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier