Kortrijks preventieteam: “Meer en meer basisbeveiliging tegen inbraken”

Christel Ghesquière en Liliane Debosschere van het preventieteam gingen langs bij Charlet Manceau. © JA
Redactie KW

Politiezone Vlas maakte vorige week de criminaliteitscijfers bekend voor de eerste helft van 2017. Opvallend is de sterke daling van het aantal inbraken in woningen en appartementen, respectievelijk met 23 en 18,5 procent. Burgemeester Vincent Van Quickenborne looft daarvoor de inspanningen van het stedelijke preventieteam. “Maak het een inbreker altijd zo moeilijk mogelijk”, klinkt het.

Koen Verhaege is preventieambtenaar en gemeenschapswachtcoördinator. De gemeenschapswachten van de stad gaan meerdere keren per week van deur tot deur om de sloten op de voordeur te controleren en burgers te informeren over inbraakpreventie. Het preventieteam controleerde sinds begin 2016 duizenden woningen en appartementen.

Het stedelijke preventieteam bestaat sinds 2002. Op welke domeinen gaan jullie te werk?

“Wij werken met het Strategisch Veiligheids- en preventieplan dat al sinds 1994 van kracht is. In Kortrijk houden we ons bezig met vijftien criminaliteitsfenomenen. Daaronder vallen bijvoorbeeld fietsdiefstallen, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Inbraakpreventie is een onderdeel waar wij samen met de politie sterk op inzetten. En mede dankzij die inspanningen merken we nu een sterke daling van het aantal inbraken.”

Op welke manier informeren jullie de burger?

“We doen dat aan de hand van vijf verschillende acties. Een belangrijke is Wij-kK-ijken waarbij onze gemeenschapswachten langsgaan bij bewoners van woningen en appartement en basisadvies geven rond goede sloten op de voordeur. Dat gebeurt aan een ritme van twee tot drie wijken per week. Zo’n actie wordt altijd aangekondigd op Facebook en Twitter zodat de mensen zeker mogen zijn over de echtheid van onze actie. Een gemeenschapswacht zal zich ook altijd kenbaar maken en de actie voorstellen.”

Liliane Debosschere ging als preventieadviseur op bezoek bij Charlet Manceau.
Liliane Debosschere ging als preventieadviseur op bezoek bij Charlet Manceau.© JA

Welk advies krijgen bewoners dan?

“Het blijft bij de basis en bij de voordeur. Vaak stellen ze vast dat het cilinderslot te ver uitsteekt. Om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken zit het slot best gelijklopend met de deur. Ons advies is altijd vrijblijvend.”

Wordt jullie advies opgevolgd?

“Het heeft succes. In 2016 bleek na bevraging 65% van de mensen een inbraakwerende voordeur te hebben met een degelijk slot. Meer en meer mensen hebben dus een basisbeveiliging op hun woning.”

Een gemeenschapswacht zal zich ook altijd kenbaar maken en de actie voorstellen

Hoe kiezen jullie de wijken waar jullie langsgaan?

“Wanneer we merken dat er inbraken zijn geweest in een bepaalde straat gaan we in die buurt binnen de week langs. Dan baseren we ons dus op de politiecijfers. Maar we kiezen ook algemeen wijken uit waar we langsgaan.”

Zijn er nog andere verklaringen voor de daling van de inbraakcijfers?

“De mensen zijn alerter geworden en dat heeft wel te maken met de nadruk die wij en de politie leggen op preventie. Het is die samenloop die zorgt voor resultaten. Een tweede belangrijke actie zijn de SAVE-netwerken. De afkorting staat voor Samen Alert zijn Voor Elkaar. Ondertussen bestaan er 17 buurnetwerken die op vraag van de bewoners zijn opgericht. Het doel is zorgen voor goed nabuurschap. Het netwerk meldt verdachte of opvallende handelingen aan de politie en afhankelijk van de beoordeling krijgen burgers de verwittiging om alerter te zijn.”

Christel Ghesquière controleert Charlets deur.
Christel Ghesquière controleert Charlets deur.© JA

“Het effect is duidelijk. In de wijken met een SAVE-netwerk is er een verdubbeling van het aantal meldingen maar ook een daling van de criminaliteit met 66 procent en er zijn minder interventies door de politie.”

Welke andere acties doen jullie nog?

“In Kortrijk doen onze gemeenschapswachters vakantietoezicht van woningen van bewoners die op reis zijn. In de deelgemeenten gebeurt dat door de politie. Bewoners die preventief advies wensen of een volledige check-up van hun woning willen, kunnen terecht bij Kris Dhont, onze techno-preventief adviseur. In 2015 en 2016 controleerde hij driehonderd woningen.”

“Daarnaast verspreiden we ook de brochure ‘Tips voor een veilige thuis’ en bij opengelaten garages en ramen gooien we een flyer als waarschuwing binnen met een schoenafdruk en de tekst ‘Deze schoenafdruk had ook van een inbreker kunnen zijn…’.”

Wat durven bewoners wel eens te vergeten? Heeft u nog tips?

Laat nooit ladders en ander materiaal in de tuin staan die het inbrekers gemakkelijk kunnen maken. Sluit ook het tuinhuis af. Geef je huis een bewoonde indruk als je op reis bent, laat een buur af en toe een wagen voor de deur zetten of laat de post ophalen. En zet het zeker niet op Facebook als je op vakantie bent. Maak het een inbreker altijd zo moeilijk mogelijk. Als je in een appartement woont, laat dan nooit zomaar iemand binnen die aanbelt aan de hoofdingang.”

Hoe kunnen bewoners met vragen jullie bereiken?

“De cel preventie kan je bereiken via preventieteam@kortrijk.be of 056/27.73.00. We informeren ook via Facebook op Preventieteam Kortrijk.”

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier