Kopstuk van bende die voor 100.000 euro stal bij Media Markt Oostende riskeert acht jaar cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tien Roemenen staan in de Brugse rechtbank terecht voor inbraken bij onder meer Media Markt. Het kopstuk riskeert acht jaar celstraf.

Diverse filialen van elektronicaketen Media Markt kregen in de loop van 2015 inbrekers over de vloer. De daders sloegen toe in onder andere Oostende, Roeselare, Brugge, Oostakker en Turnhout. Ze raakten telkens binnen door zich op te laten sluiten in een aanpalende winkel en na sluitingsuur een gat te maken in de verbindingsmuur. De bewegingsdetectoren wisten ze de verschalken door over de vloer te sluipen. De daders hadden het vooral gemunt op dure smartphones. In het Oostendse filiaal maakten ze op die manier voor 100.000 euro aan materiaal buit. Het totale nadeel van Media Markt bedraagt 366.000 euro.

Smartphones in vrachtwagen

Het onderzoek naar de daders kwam in een stroomversnelling terecht toen een Roemeen aan de Belgisch-Duitse grens onderschept werd met een lading gestolen smartphones in zijn vrachtwagen. Verder onderzoek leidde de speurders naar een Roemeense inbrekersbende die internationaal actief was. Later werden ook in Zweden en Nederland bendeleden geklist. Uiteindelijk werden tien bendeleden voor de rechter gedaagd. Naast de inbraken bij Media Markt moeten ze zich ook verantwoorden voor diefstallen in warenhuizen als Lidl, Carrefour en Aldi. Bij Qteam in Turnhout gingen ze met twaalf autobanden aan de haal.

Zaak uitgesteld

Het openbaar ministerie vroeg dinsdag acht jaar effectieve celstraf voor kopstuk Marius S. De overige bendeleden riskeren celstraffen van drie tot vijf jaar. Het merendeel van de beklaagden liep eerder al straffen op in het buitenland. De rechter stelde de zaak gisteren uit naar 22 mei om de buitenlandse strafregisters van de beklaagden aan het dossier toe te kunnen voegen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier