Koppel uit Zedelgem krijgt tien maanden met uitstel voor opsluiting sociale inspecteurs

Redactie KW

Een koppel uit Zedelgem is door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot tien maanden celstraf met uitstel voor de wederrechtelijke vrijheidsberoving van twee sociale inspecteurs. Tijdens een controle sloot Stefaan D.(50) de slachtoffers op in de hangar van zijn dakwerkenbedrijf.

Op 19 november 2014 voerden twee controleurs van verschillende sociale inspectiediensten een controle uit bij het dakwerkbedrijf in Zedelgem. Stefaan D. en zijn echtgenote Gwenny D. (49) weigerden zich te identificeren en begonnen de controleurs uit te schelden. “Het begon met verbale agressie en intimidatie en uiteindelijk zijn ze zelfs opgesloten in dat atelier. Daar kan geen enkele clementie voor bestaan”, aldus procureur Céline D’havé.

Het Openbaar Ministerie vorderde voor beide beklaagden 12 maanden effectieve celstraf en 7.200 euro boete.

Niet altijd welkom

De advocaat van de burgerlijke partijen legde uit in welke omstandigheden de sociale inspectie vaak moet werken. “Ze zijn het gewoon om voor Gestapo uitgescholden te worden”, aldus meester Kris Vincke. “We weten dat we niet altijd welkom zijn en we kunnen tegen veel, maar dit was meer dan een brug te ver. Ik sta hier ook om een signaal te vragen voor alle collega’s”, vertelde de 27-jarige vrouw.

Ze kreeg 1.100 euro schadevergoeding toegewezen, aan haar collega moeten de beklaagden 600 euro betalen.

Ze zijn het gewoon om voor Gestapo uitgescholden te worden

Het koppel moest zich recent ook voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor dreigbrieven aan het adres van de toenmalige burgemeester van Zedelgem. In die zaak werden ze vrijgesproken, maar het parket heeft beroep aangetekend tegen die vrijspraak.

Vervolgen voor huisvredebreuk

De beklaagden zelf waren niet aanwezig op het proces over de wederrechtelijke vrijheidsberoving. Tijdens het onderzoek werd wel duidelijk dat ze de feiten ontkennen. Ze gaven zelfs aan dat ze de slachtoffers zouden vervolgen voor huisvredebreuk. De rechter veroordeelde beide beklaagden uiteindelijk tot tien maanden gevangenisstraf met uitstel en 7.200 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier