Komt voor doodslag veroordeelde Waregemse tuinaannemer Jess Dewaele vervroegd vrij?

Jess Dewaele en zijn raadsman Jan Leysen. Foto Simon Mouton.
Redactie KW

Het zit er dik in dat de Waregemse tuinaannemer Jess Dewaele, die voor doodslag op zijn overspelige vrouw tot elf jaar opsluiting is veroordeeld, eerder dan verwacht vervroegd vrij komt.

Na zijn veroordeling op vrijdag 13 december vorig jaar door het assisenhof verhuisde Jess Dewaele (36) weer naar de gevangenis van Ieper. Half maart kreeg de Waregemnaar een cel toegewezen in de spiksplinternieuwe gevangenis in Beveren. Nu is Jess Dewaele opgenomen in het penitentiair landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede.

Terugkeer

Er heerst daar een half open regime, dat de gedetineerden moet toelaten om zich voor te bereiden op hun terugkeer naar de maatschappij. Ook voor Jess Dewaele zou dit centrum het laatste stadium moeten zijn voor zijn vervroegde vrijlating.

“De situatie tekent zich voor Jess Dewaele in elk geval gunstig af. De procedure van vervroegde vrijlating moet nu zo snel mogelijk worden ingezet,” zegt zijn raadsman Jan Leysen uit Kortrijk.

Voorhechtenis

Al tijdens het assisenproces werd gesteld dat de Waregemse tuinman als voorbeeldige gedetineerde zo goed als zeker zou kunnen genieten van de Wet Lejeune. Hij zou maar een derde van zijn straf moeten uitzitten, zo ongeveer twee tot drie jaar. Misschien komt hij nog vroeger vrij gezien zijn huidige situatie en het anderhalf jaar, dat hij voorhechtenis zat. De strafuitvoeringsrechtbank hakt de knoop door.

(JPT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie het Wekelijks Nieuws Gaver

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier