Kompas vzw maakt zich zorgen over aankoop van synthetische drugs

© Archief
Redactie KW

Het behandelingscentrum voor druggebruikers Kompas vzw heeft haar activiteitenverslag voor 2016 bekendgemaakt. Het aantal dossiers blijft nagenoeg gelijk al maakt de organisatie zich zorgen over het gebruik en de online aankoop van synthetische drugs.

Kompas vzw heeft in de provincie verschillende zorgcentra, waaronder residentie De Kier in Kortrijk, voor personen die problemen hebben door het gebruik van drugs. Directeur Jan Theuwen ziet in de cijfers van 2016 een evolutie.

“Er is een verschuiving in de gebruikte producten. Heroïne en andere dempende middelen zijn in dalende lijn terwijl het gebruik van cocaïne en oppeppers stijgt. Wat opvalt is het gebruik van synthetische designerdrugs (NSP) die via het internet op een meestal legale manier besteld worden. De werking en de dosering daarvan is dus oncontroleerbaar.”

Kompas vzw biedt naast residentiële zorg ook ambulante diensten. “De nood aan hulpverlening zoals voor druggebruikende ouders, jongeren of crisishulpverlening is hoog. De programma’s zitten vol. Soms zijn er rustige perioden, soms hebben we wachttijden. Met als resultaat dat het aantal begeleidingen de laatste jaren gelijk blijft.” (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier