“Kleinkinderen missen ‘vati’ André”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord is de advocaat van Yves Wolfcarius aan het woord gekomen. Hij is de nieuwe partner van Elisabeth Gyselbrecht, heeft met haar ook een dochtertje en was tot voor het proces ook de voogd-ad-hoc van de vier kinderen die ze heeft met Stijn Saelens.

Yves Wolfcarius was een buur van het koppel Saelens-Gyselbrecht toen ze in het kasteel Carpentier in Wingene woonden. “Ze leerden elkaar in 2010 kennen op een barbecue voor buren. Het klikte meteen tussen mijn cliënt en zijn vriendin enerzijds en anderzijds Stijn en Elisabeth. Op zaterdagvoormiddag ving hij hun kinderen op, hij haalde de kinderen vaak op om te gaan sporten. Na de moord in januari 2012 heeft hij Elisabeth en de kinderen een vangnet geboden. Hij heeft met hen heel snel een innige band ontwikkeld en heeft hen beloofd dat hij ze niet zal laten vallen, dat hij voor hen zal blijven zorgen“, aldus advocaten Johan Du Mongh en Laetitia Louis.

Genieten van de stabiliteit

Volgens hen missen ze hun grootvader, ook al weten ze wat hij gedaan en bekend heeft. “Ze spreken elke dag over hun ‘vati’. Heel liefdevol. Herhaaldelijk. Dat heeft mij enorm getroffen”, pleitte advocaat Du Mongh. “Ik vond het bijzonder dat ze niet meer vragen naar hun vader die dood is, maar naar de man die bekend heeft dat hij de hand had in die dood. En ze weten dat. Ze hebben weet van de bekentenissen. En toch. Toch bezoeken ze hun ‘vati’ nog geregeld in de gevangenis. Ze hebben geen enkele vorm van afkeer voor hem, alleen pure liefde. Onvoorwaardelijke liefde”, aldus Johan Du Mongh. Volgens de advocaat gaat het ondertussen goed met de kinderen. “Ze genieten van de stabiliteit die het gezin nu heeft. Yves is de beste vriend van de kinderen. Ze noemen hem Steve, een naam die zelfgekozen hebben door de namen ‘Stijn’ en ‘Yves’ door elkaar te halen.”

Klacht wegens een strafbaar feit

In augustus 2011 vroeg André Gyselbrecht aan Yves Wolfcarius, op dat moment een vriend van zowel Elisabeth als Stijn, om in te praten op Stijn Saelens. “Hij wilde dat Yves het hele Australië-plan uit Stijn zijn hoofd zou praten en André zei dat hij genoeg bewijzen had voor zaken die Stijn had misdaan. Over incest wist mijn cliënt toen nog niets. Een hele avond en nacht heeft hij op Stijn ingepraat maar het werd ‘s morgens duidelijk dat Stijn geen millimeter zou toegeven. Wij denken dan ook niet dat André in juni al de moordopdracht had gegeven, gezien hij in augustus nog die vraag stelde aan Yves Wolfcarius. Later is dan, in oktober 2011, de klacht wegens misbruik gevolgd. Waar het parket geen enkel gevolg aan gegeven heeft, terwijl die kinderen in gevaar waren. Oké, Elisabeth en André hebben op een bepaald moment gezegd dat die klacht niet meer zo dringend was, maar wat doet dat ertoe? Het gaat om een klacht wegens een strafbaar feit. Men moet dat onderzoeken, wat de familie daar ook over zegt!”, vindt advocaat Johan Du Mong.

Bescherming van de kleinkinderen

Net als Elisabeth Gyselbrecht zegt Yves Wolfcarius dat hij André Gyselbrecht begrijpt. “Zijn motief was de bescherming van zijn kleinkinderen. Yves begrijpt dat André iets heeft willen doen. André was niet verblind, zijn dochter wel. André, je hebt jezelf weggecijferd. Niet meer aan jezelf gedacht. Je hebt het heft in eigen handen genomen. Als enige heb je toen je nek uitgestoken voor de kleinkinderen. Wat Yves niet kan verstaan, is dat Stijn Saelens dood moest. Dat is een brug te ver. Ik heb mij niet te mengen in de straf, maar ik vraag uw aandacht voor de keerzijde van de straf: de kleinkinderen. Zij worden ook gestraft. Ik vraag wat de kinderen hebben gevraagd: ‘wanneer komt ‘vati’ naar huis?‘”, eindigde Johan Du Mongh zijn pleidooi.

Na de moord op Stijn Saelens werd Yves Wolfcarius door de jeugdrechter aangesteld als voogd-ad-hoc voor de kinderen. Hij moest hun belangen waarnemen, ook op het proces, maar bij de eerste zitting in maart 2017 werd beslist om hem zijn taak te ontnemen en een advocaat aan te stellen. Die komt straks aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier