Kevin Derveaux (Raw13) ‘herinnert zich dodelijke steek niet’

Redactie KW

Op het assisenproces over de moordende raid van RAW13 heeft de voorzitter Kevin Derveaux (24) verhoord.

Derveaux zou in juli 2011 in Torhout de dodelijke messteek uitgedeeld hebben aan Jeroen Balloey (21). De beschuldigde verwees tijdens het verhoor uitvoerig naar zijn slechte jeugd.

Na de scheiding van zijn ouders belandde Kevin Derveaux al vroeg op internaat. Toen hij de richting Zeevisserij volgde in Oostende leerde hij er medebeschuldigde Robin Van Bossuyt kennen. RAW13 omschreef Derveaux louter als een muziekgroep. “Het was niet onze bedoeling om te intimideren. Laat mij gerust en dan laten wij u gerust, dat was onze instelling. Voor mij was het gewoon een vriendenkring die hetzelfde genre van muziek apprecieert.”

Een week voor de feiten raakte Derveaux betrokken in een vechtpartij in de Torhoutse uitgaansbuurt. “Je voelt wanneer iemand naar je kijkt en dat het negatief is. Ik voelde me in die periode ook niet goed in mijn vel.” De beschuldigde moest het onderspit delven tegen een overmacht. “Ik ben eventjes bewusteloos geweest en had een blauw oog, maar ik was daar niet kwaad over”, vertelde Derveaux. De voorzitter merkte op dat dergelijke vechtpartij niet tot iedereen zijn leefwereld behoren. “Maar niet iedereen heeft mijn jeugd gehad. Thuis was geweld normaal. Ik heb enorm veel slagen gekregen van mijn vader en stiefvader.”

“Het was de bedoeling om hen te kunnen afschrikken”

Volgens Derveaux ging RAW13 om problemen te vermijden niet langer op café in Torhout. Dat plan veranderde echter toen Kevin Goeman er in het nauw gedreven werd. Bij Labaere thuis lag een messenset klaar op tafel. “Ik heb er één genomen om zeker te zijn. Het was de bedoeling om hen te kunnen afschrikken.” Derveaux beweert dat ze het zonder geweld wilden uitpraten. “Toen we daar waren, werd mijn nonkel Jacky aangevallen door heel die groep. Ik zag geen andere optie. Ik ben uitgestapt zonder nadenken.”

Tijdens het gevecht zou Derveaux zijn mes en koevoet enkel gebruikt hebben om zich te verdedigen. “Ik heb gemaakt dat er niemand dicht bij mij kon komen. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te verwonden.” Derveaux kan zich zelfs niet herinneren dat hij mensen gestoken heeft. “Ik heb waarschijnlijk mensen geraakt, maar ik heb het niet gevoeld. Ik weet niet wie ik geraakt heb of waar ik ze geraakt heb. Het ging allemaal in fracties van seconden, je denkt er niet bij na.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier