Kerkhofdiefstallen in De Haan zijn een doorn in het oog voor nabestaanden

Stefaan Saelens, die bij de groendienst instaat voor het onderhoud van het kerkhof, wordt er wat moedeloos van. (Foto WK) © Stefaan Saelens, die bij de groendienst instaat voor het onderhoud van het kerkhof, wordt er wat moedeloos van. (Foto WK)
Redactie KW

De begraafplaats langs de Nieuwe Steenweg valt al een tijdje aan dieven ten prooi. Vorig weekend nog nam een onbekende dader bij een van de graven verschillende buxussen weg. “We zoeken een gepaste oplossing”, zegt burgemeester Peter Breemersch.

Stefaan Saelens, die bij de groendienst instaat voor het onderhoud van het kerkhof, wordt moedeloos van de situatie. Vorig weekend was het opnieuw prijs. “Ik had die buxussen de dag ervoor zelf geplant voor een dame die niet goed te been is. De volgende ochtend waren ze weg”, zegt hij. “We hebben meteen de politie gebeld en er werd een proces-verbaal opgemaakt. Dit was sinds april al het achtste voorval.”

De diefstallen op het kerkhof zijn volgens Stefaan een terugkerend verschijnsel. “Vooral in 2012 was het een echte plaag”, zegt hij. “Meestal valt het in de wintermaanden even stil, maar in november was er ook al een piek. Met Allerzielen werden verschillende keren chrysanten van graf verwisseld. Behalve bloemstukken, worden er ook grafornamenten gestolen. Wat ben je daar nu mee? Het kan haast niet anders of de dader is niet goed bij zijn verstand.” Stefaan leeft mee met de gedupeerden. “Die mensen worden daar heel emotioneel van”, zegt hij. “Ik begrijp ook niet hoe je zoiets kan doen, van iemands laatste rustplaats moet je afblijven.”

“Bewakingscamera zijn ongepast”

Burgemeester Peter Breemersch zegt zich van het probleem bewust te zijn. “De diefstallen zijn een oud zeer, maar we zien daar niet echt een vast stramien in. De laatste tijd steekt het probleem plots terug de kop op terwijl het daarvoor toch al even geleden was”, zegt hij. “In overleg met de preventiedienst zoeken we nu naar gepaste een oplossing, daarvoor zullen we ter plaatse de mogelijkheden eens bekijken. Ook de politie houdt een extra oogje in het zeil, en bezoekers roepen we op om verdachte zaken direct te melden.”

Bewakingscamera’s vindt Peter Breemersch gezien de locatie een misplaatste oplossing. “Camera’s zijn ongepast op een plaats waar rust en sereniteit centraal staan. En het kerkhof helemaal laten afsluiten lijkt me ook een drastische maatregel, bovendien kunnen ze dan nog altijd over de omheining kruipen. Maar we denken dus wel na over hoe we het kerkhof extra kunnen beveiligen tegen dit soort ongewenste bezoekers.” (WK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier