Kasteelmoordverdachte Pierre Serry krijgt acht jaar cel voor drugssmokkel

Redactie KW

Pierre Serry, een van de verdachten in de kasteelmoord, is veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn rol in een grootschalige internationale cocaïnesmokkel.

Dat heeft het hof van beroep in Gent woensdagnamiddag beslist. Omdat de feiten al van bijna tien jaar geleden dateren, legde het hof een lichtere straf op.

Serry ging zelf op prospectie in Paraguay

De feiten gebeurden tussen 2007 en 2009 en kwamen aan het licht nadat de politie in de haven van Antwerpen een container ontdekte met 380 kilogram cocaïne. Serry werd samen met twee andere verdachten beschouwd als de leiders van de bende. Serry in België, een tweede in Nederland en een derde in Paraguay. Volgens het parket ging het om een goed gestructureerde organisatie die eerst containers vol waardeloze rommel liet overkomen als testzending en nadien overging tot de smokkel van de cocaïne, die een straatwaarde had van 35 tot 57 miljoen euro.

De beklaagde had in België duidelijk de touwtjes in handen

De 63-jarige Serry kreeg in eerste aanleg zes jaar cel, maar hij ging in beroep. Het Gentse hof van beroep bevestigde woensdag dat Serry een spilfiguur was. “De beklaagde had in België duidelijk de touwtjes in handen en ging zelf op prospectie in Paraguay. Het hof twijfelt niet aan de schuld (van Serry, nvdr.) aan de tenlasteleggingen”, stelde voorzitter Fabienne De Tandt van het hof van beroep.

Lichtere straf

De andere verdachten in de zaak kregen celstraffen tussen de 30 maanden en acht jaar gevangenisstraf, waarvan een deel met uitstel. Een van hen had bekentenissen afgelegd, maar trok die later weer in. Het hof oordeelde echter dat de eerste verklaringen geloofwaardig waren.

Het openbaar ministerie had tien jaar cel gevorderd tegen Serry. “Zonder de overschrijding van de redelijke termijn zou een strafverzwaring naar tien jaar gepast geweest zijn”, aldus het arrest. Omdat het hof vaststelde dat de redelijke termijn wel degelijk overschreden is, werd de beklaagden een lichtere straf opgelegd. De zaak werd de voorbije jaren, voornamelijk door toedoen van de verdediging, herhaaldelijk op de lange baan geschoven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier