Kasteelmoord komt voor assisen, Peter Gyselbrecht buiten vervolging gesteld

24/11/16 om 11:42 - Bijgewerkt op 25/11/16 om 14:06

De Brugse raadkamer besliste donderdagmiddag uur over de verwijzing van het dossier van de kasteelmoord.

Kasteelmoord komt voor assisen, Peter Gyselbrecht buiten vervolging gesteld

© BELGA

De Brugse raadkamer heeft geoordeeld dat de moord op Stijn Saelens voor het hof van assisen zou moeten behandeld worden. De KI in Gent zal uiteindelijk wel de knoop moeten doorhakken. De raadkamer besliste ook dat Peter Gyselbrecht buiten vervolging wordt gesteld.

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Ook zijn schoonbroer Peter Gyselbrecht speelde hier volgens het parket een rol in. De raadkamer besliste echter om de zoon van dokter Gyselbrecht buiten vervolging te stellen. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben.

Delen

Sinds de invoering van de nieuwe wet is het de eerste keer dat de Brugse raadkamer een moordzaak niet correctionaliseert

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Franciscus L. uit Tilburg zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.

Het parket had de verwijzing van vijf verdachten naar de correctionele rechtbank gevraagd. De raadkamer gaat echter niet in op de verzachtende omstandigheden die het OM daarvoor had aangevoerd. André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert d.C. en Franciscus L. zullen binnenkort voor de KI in Gent verschijnen. Daar zal dan de definitieve knoop doorgehakt worden. Sinds de invoering van de nieuwe wet is het de eerste keer dat de Brugse raadkamer een moordzaak niet correctionaliseert.

De vier verdachten blijven voorlopig in de cel. Peter Gyselbrecht was vier jaar geleden al vrijgelaten, maar belandde dinsdag terug in de cel voor het misbruik van zijn inzagerecht in het dossier. Gyselbrecht had telefoontaps uit het dossier aan de VRT gelekt. Naar eigen zeggen voelde hij zich machteloos omdat het parket hem toch bleef vervolgen voor de moord op Stijn Saelens.

(BELGA - Video AF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!