Jury samengesteld voor proces over doodslag in Waregem

© BELGA
Redactie KW

Vijf vrouwen en zeven mannen zijn dinsdagnamiddag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces tegen Gino Declercq (50).

De Waregemnaar moet zich verantwoorden voor doodslag op Eveline Vandenbogaerde (45). De beschuldigde wurgde zijn partner in de nacht van 24 op 25 augustus 2013 en bleef nog 40 dagen naast het dode lichaam leven.

Declercq kampte al jarenlang met een alcoholprobleem toen hij Vandenbogaerde in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Waregem leerde kennen. Door een borderlinestoornis leed de vrouw aan depressies. In januari 2012 trok ze bij Declercq in. Ruzies en alcoholmisbruik liepen als een rode draad door hun relatie. In totaal moest de politie liefst 43 keer tussenbeide komen. Op 19 juni 2013 kreeg Declercq van de Kortrijkse strafrechter nog opschorting van straf voor partnergeweld en weerspanningheid.

Maden kruipen van onder de deur

In de moeilijke periodes kon Vandenbogaerde steeds terecht bij een 80-jarige kennis. Ze trok zelfs twee keer bij de man in. Op 20 augustus 2013 keerde Vandenbogaerde toch terug naar Gino Declercq. Vier dagen later werd het slachtoffer in bed gewurgd door de beschuldigde. Volgens Declercq lag een discussie over die 80-jarige vriend aan de basis van de feiten.

Toch duurde het nog ruim een maand voordat het lichaam van het slachtoffer ontdekt werd. De buren hadden al enkele malen hun beklag gedaan over geurhinder in het gebouw. De politie werd erbijgehaald toen ze op de koop toe maden onder de deur zagen kruipen. Op 1 oktober werd het lijk van Eveline Vandenbogaerde aangetroffen. Gino Declercq had al die tijd de slaapkamer gemeden en sliep in de zetel.

Tot 30 jaar opsluiting mogelijk

De beschuldigde wordt op het proces verdedigd door meester Kris Vincke. Tim De Vogelaere, Filip Van Belleghem, Dirk Lauwers, Charlotte Sintobin, Hans Beerlandt, Pieter Lefere en Liesbeth Groffils treden op als advocaten van de burgerlijke partijen. Serge Malefason, substituut bij het Gentse parket-generaal, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Op vrijdagnamiddag 27 november gaat het proces verder met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Maandagochtend wordt de beschuldigde dan verhoord door voorzitter Mathieu De Loof. De uitspraak is voorzien op vrijdag 4 december. Gino Declercq riskeert 30 jaar opsluiting.

Sporzajournalist Sammy Neyrinck bevond zich onder de kandidaat-juryleden, maar werd niet uitgeloot.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier