Jongeren die skater het ziekenhuis in trapten, zijn opgespoord

Redactie KW

De enige meerderjarige van het gezelschap zit in de cel. Hij bekent dat hij aanwezig was tijdens de feiten aan het skatepark in Oostende, maar zegt niet geslagen te hebben.

Shelbey Devos (17) uit Ichtegem werd op 2 augustus aan het skatepark in de Velodroom in Oostende in elkaar geslagen. De jonge skater kreeg het met een groepje jongeren aan de stok toen hij aan de trappen aan het uitrusten was. De daders hadden het op zijn bezittingen gemunt. Na een banale woordenwisseling kreeg hij plots een kniestoot in zijn gezicht en werd hij enkele meters naar beneden van de trappen geduwd. Hij werd met een hersenbloeding en een gebroken oogkas, neus en kaakbeen naar het ziekenhuis gebracht.

Ook een oproep van zijn moeder via de sociale media leverde heel wat tips op

De daders konden aanvankelijk vluchten, maar Shelbey kende één van hen van op school. Ook een oproep van zijn moeder via de sociale media leverde heel wat tips op. De vrouw kreeg een anoniem mailtje met de namen van de daders. En ook een anonieme getuige wees hen aan. Aan de hand van foto’s herkende Shelbey ook nog eens zelf zijn belagers. Het gaat om een zestal, slechts één van hen is meerderjarig. De 18-jarige Ramzan K. verscheen gistermorgen voor de Brugse raadkamer. Die besliste om hem een maand langer in de cel te houden. De andere betrokkenen zitten in een gesloten instelling in Everberg. “Ik had nochtans de vrijlating gevraagd”, zegt Kris Vincke, advocaat van Ramzan K. “Hij geeft toe dat hij aanwezig was, maar zegt dat hij niet sloeg. Hij vroeg dan ook uitdrukkelijk naar de camerabeelden, maar die zijn te wazig om iets op te kunnen zien.”

Degene die geslagen en geschopt heeft, verdient geen medelijden

De familie van Shelbey is blij dat hun oproep iets opgeleverd heeft. “Het is goed dat de daders gevat zijn’, zegt mama Natasha Sterck (40). “Het is nu alleen te hopen dat hun straffen aanvaardbaar zullen zijn.” Al kunnen enkele leden van de jonge bende wel op wat medelijden van de mama rekenen. “Heel wat van hen zijn meelopers”, zegt ze. “Pas op, degene die geslagen en geschopt heeft, verdient geen medelijden. Dat heeft hij voor mijn zoon ook niet gehad. Het is ook erg voor hun ouders. Die zitten met zo’n kinderen.”

Zijn neusbeentje zat bijna in zijn hersenen

Shelbey werd ondertussen al verschillende keren geopereerd en moet nog een neuscorrectie ondergaan. De tiener heeft veel geluk gehad. “Zijn neusbeentje zat bijna in zijn hersenen”, zegt mama Natasha. “Hij was er bijna niet meer. Maar nu houdt hij zich sterk, al heeft hij wel veel pijn. ‘s Morgens is zijn zicht ook een uur of twee wazig en hij heeft de hele tijd pijn in zijn hoofd. We zullen moeten afwachten, maar we hopen dat alles beter wordt.”

Door de agressie moest Shelbey zijn vakantiejob ook afzeggen. “Met die pijn lukte dat niet”, zegt Natasha. “Hij is ook heel snel moe, dus het was geen optie. Hij vindt het jammer, maar er is weinig aan te doen.”

(TL – Foto a-DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier