Jongeman voor rechter na valse bommelding op Brugse Markt

Redactie KW

De jongeman, die in maart vorig jaar loog dat de Brugse Markt ging ontploffen, heeft woensdag in de Brugse rechtbank een werkstraf gevraagd. “Het was een wansmakelijke grap”, stelde zijn advocate.

In de vooravond van zaterdag 7 maart vorig jaar liep bij de noodcentrale 112 een vreemd telefoontje binnen. Een jongeman met een Antwerps accent dreigde ermee dat er binnen de twee uur een bom ging ontploffen op de Brugse Markt. Om geen paniek te veroorzaken werd het grote plein niet onmiddellijk ontruimd.

Een vijftiental opgetrommelde agenten stuurde wel de koetsen en bussen weg om een beter overzicht te hebben. De buurt werd grondig uitgekamd en hoewel er geen bom werd gevonden, ging de politie toch over tot de ontruiming van het plein. Met speurhonden werd de hele omgeving nog eens grondig uitgekamd. Uiteindelijk bleek de bommelding loos alarm en omstreeks 19.30 uur werd de Brugse Markt opnieuw vrijgegeven.

Alcohol in de nachtopvang

De speurders konden de valse bommelding linken aan de gsm van Ashley J. (21), die enkele dagen later geklist werd. Bij de onderzoeksrechter ging hij tot bekentenissen over. De procureur eiste woensdag een strenge straf, eventueel met uitstel onder voorwaarden. “Wat de beklaagde deed was totaal onverantwoord en onvoorstelbaar ook in deze tijden vol terreur. Volgens het psychiatrisch onderzoek heeft hij een totaal asociale persoonlijkheid.”

Volgens zijn advocate Mieke Byttebier ging het om een wansmakelijke grap. “Hij had samen met enkele anderen in de nachtopvang alcohol gedronken”, stelde ze. “Tot ze op een bepaald moment het idee kregen om de zwaar misplaatste grap uit te halen. Hij beseft dat hij zwaar over de schreef ging en gebruikt geen alcohol meer. We hopen op een werkstraf.”

De uitspraak volgt op 20 april.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier