Jongeman speurt zelf aanrijder op na ongeval met vluchtmisdrijf in Oedelem

Het slachtoffer raakte niet onmiddellijk uit zijn auto door de aanrijding. © Repro TLG
Redactie KW

De auto van een jongeman uit Ursel is klaar voor de schroothoop na een ongeval met vluchtmisdrijf. Een tegenligger ramde hem en reed daarna gewoon weg. Jonas speurde hem zelf op en confronteerde hem samen met de politie met de feiten.

Jonas de Groote (28) uit Ursel bracht zaterdagnacht een vriend naar huis na een avondje stappen in de Club 54 in Oedelem. Toen hij terug naar het café reed, werd hij op de Oedelemsteenweg door een tegenligger aangereden. “Die kwam aan hoge snelheid uit de scherpe bocht en reed op mijn rijvak”, zegt hij.

“Hij reed me vol op de linkervoorkant aan. Maar stoppen deed hij niet. Mijn deur zat vast en ik geraakte niet onmiddellijk uit mijn auto. Maar toen ik kon uitstappen zag ik hem in de verte wegscheuren.”

Klaar voor de schroothoop

De auto van Jonas was klaar voor de schroothoop en dus ging hij op zoek naar de schuldige. Zijn enige aanknopingspunt waren de brokstukken die ter plaatse bleven liggen. Die verraden dat het om een Volkswagen ging. Hij plaatste een oproep op sociale media en die ging als een lopend vuurtje rond. In geen tijd wist Jonas om welke wagen het precies ging en wie de bestuurder was. Het ging om een jongeman uit Sint-Joris (Beernem). “Iemand liet me anoniem weten dat er een gehavende Golf in Sint-Joris stond”, zegt Jonas. “Mijn kameraden zijn daar dan gaan rondrijden en kamden staat per straat uit. Tot ze de auto in kwestie vonden.”

Jonas verwittigde de politie en ging zelf ook naar het huis van de dader om verhaal te halen. Nadat de jongeman zijn verklaring in de politiecombi had afgelegd en bekende, raakten ze aan de praat. “Hij is zich komen verontschuldigen”, zegt Jonas. “Hij gaf toe dat hij met een voorlopig rijbewijs reed en teveel had gedronken. Het siert hem op zich wel dat hij zijn excuses aanbood, maar aan de andere kant is dat natuurlijk het minste dat hij kon doen. Mijn wagen heb ik er niet mee terug.”

Hoofdpijn en pijn in borst en enkel

Jonas ging gisteren naar het ziekenhuis voor een controle. Hij kampte namelijk met hoofdpijn, en pijn in zijn borst en enkel. Maar na een controle bleek er niets ernstigs aan de hand. “Ik ben nu vooral tevreden dat we de dader konden vinden“, zegt hij. “Want anders moest ik zelf voor al die kosten opdraaien. Nu hoop ik dat ik toch gewoon vergoed zal worden.”

De jonge aanrijder zal zich later wellicht nog in de politierechtbank moeten verantwoorden voor het ongeval. Hij riskeert dan een boete en een rijverbod omdat hij met een ongeldig rijbewijs en onder invloed van alcohol reed.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier