Jongeman die kaas verkoopt ‘voor studiereis VTI Diksmuide’ is oplichter

Redactie KW

Al geruime tijd biedt een jongeman van 15 à 16 jaar in Keiem en omstreken, tot zelfs in Oostende, zich bij mensen aan met de vraag om kaas te kopen ten voordele van een studiereis van het VTI in Diksmuide.

Vele mensen zijn het VTI goedgezind en schreven in op de kaasverkoop. Ze betaalden 10 euro en hun naam werd genoteerd in een schriftje. Toen het moment kwam waarop de jongeman de kaas zou leveren, zagen de kopers niemand. Bij het VTI begonnen de telefoontjes binnenlopen. “De eerste telefoontjes kwamen vanuit Oostende”, vertelt adjunct directeur Miriam D’Haene. “We dachten toen nog niet meteen aan oplichting, maar eerder dat het om het VTI van Oostende ging.”

De jongen vertelde zijn kopers dat hij een leerling van het VTI in Diksmuide was en de kruidenkaas verkocht om een studiereis te maken. Na nog een aantal telefoontjes met de vraag waar de kaas bleef, lichtte de directie de politie in. “Wij verkopen geen kaas en gaan nooit vragen om iets te verkopen voor een studiereis, we werken met een intern systeem daarvoor. Wanneer er wel een dergelijke actie wordt gevoerd op school gaat dit altijd met bestelbonnen met strookjes die aan de koper worden bezorgd”, vertelt directeur Bart Laleman.

Jongeman die kaas verkoopt 'voor studiereis VTI Diksmuide' is oplichter

“Adjunct-directeur, Miriam D’Haene verrichtte heel wat speurwerk om de jongeman te kunnen identificeren. Zij heeft hem ‘op een presenteerblaadje’ aan de politie kunnen opdienen.” Het gaat om een jongeman die wordt beschreven als iemand van 15 tot 16 jaar, maar waarschijnlijk heel wat ouder is. De jongen is geen leerling bij het VTI van Diksmuide. “Vanuit beschrijvingen van mensen waar hij aan de deur kwam, hebben we hem kunnen ontmaskeren. Hij beweert bij de mensen van Beerst te zijn, maar dat klopt niet. Op zijn Facebookprofiel staat dat hij van Gent is, ook dat zal waarschijnlijk niet kloppen.

“Toch is het aan de hand van dat Facebookprofiel dat hij geïdentificeerd kon worden”, vertelt de adjunct-directeur “Woensdag, op 9 maart, was hij in ieder geval nog actief in Keiem. Donderdagochtend dan kregen we van de politie de melding dat hij herkend is. Meer weten we tot nu toe nog niet.”

Het VTI distantieert zich van dit voorval, de jongen is geen leerling van de school en er loopt op school geen dergelijke actie. “We willen wel vragen dat de gedupeerden zich melden bij de school” zegt directeur Bart Laleman. “Zo kunnen we een lijst opstellen met namen en adressen en die aan de politie doorgeven. De school is te bereiken op het nr 051 50 10 27. We hopen alle gedupeerden te vinden. Dat die mensen hun centen kunnen recupereren en dat onze naam van alle blaam gezuiverd is.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier