Jonge vrouw die in Australië werd ontvoerd, bevrijd dankzij berichtjes naar het thuisfront

Redactie KW

In Australië is een 52-jarige man opgepakt voor de ontvoering en aanranding van D. A. (24) uit Heule. Voor haar familie komt stilaan een einde aan een bange lijdensweg. “We willen D. A. nu zo snel mogelijk achterna reizen”, klinkt het.

D. A., een dierenverzorgster uit Heule die sinds december in Australië vertoefde, werd op donderdag 9 februari ontvoerd in Zuid-Australië. Ze had via een lokale zoekertjessite een advertentie geplaatst om een centje bij te verdienen in de landbouw. Een man reageerde daarop en in Mirray Bridge, in de buurt van Adelaide, ontmoetten de twee elkaar. D. A. ging met hem mee, maar werd ontvoerd en gevangengehouden in een schuur. “In een onbewaakt moment kon ze zich losmaken en het thuisfront alarmeren via noodberichtjes”, vertelt haar mama. “”Dankzij haar koelbloedig optreden heeft ze haar eigen redding mogelijk gemaakt. We zijn enorm trots op haar.”

Berichtjes

D. A. stuurde die berichtjes naar een nicht en een vriendin van hier en een vriendin in Australië. Daarin stonden de woorden: gekidnapt, ben bang, kettingen kunnen losmaken, durf niet weglopen, is ver, rode pick-up. Voor de vriendin in België genoeg redenen om meteen naar de Kortrijkse politie te stappen. “Gelukkig heeft de politie in Kortrijk meteen alles in het werk gesteld om haar te vinden”, zegt Diederik, de broer van D. A. “Er is heel goed werk geleverd door de politiezone Vlas en mijn vader die er ook politieagent is, maar ook door de Australische politie die alles daar ter plaatse goed in banen heeft geleid. Vrijdagmorgen, 24 uur na haar verdwijning, kwam dan het verlossende telefoontje. D. A. was veilig en terecht. Na veel bange momenten en een slapeloze nacht, was dit een heel emotioneel moment.”

In de steek gelaten

Het gezin van D. A. wil nu zo snel mogelijk naar Australië afreizen, al weet het op dit moment nog niet wanneer dat mogelijk zal zijn. “Wij missen nu vooral de praktische begeleiding en opvolging door de Belgische autoriteiten. Er zou ons toch iemand moeten kunnen begeleiden om de reisvisums en -passen te regelen? Er is op dat vlak duidelijk nog werk aan de winkel in ons land. Deze voormiddag (maandag) hebben we een mail gestuurd naar burgemeester Vincent Van Quickenborne, waardoor de hulp nu op gang lijkt te komen. We hopen zo snel mogelijk te kunnen vertrekken.”

Contact met D. A.

Ondertussen had de familie al contact met D. A. “Over wat er is gebeurd, hebben we nog niet veel gesproken. Ze heeft het moeilijk”, zegt haar mama. “Ze is nu wel veilig, maar toch willen wij zo snel mogelijk naar Australië. De politie staat er klaar om ons te begeleiden. Maar eerst moeten we dus nog die praktische formaliteiten doorlopen.” Vandaag maandag verschijnt de verdachte voor de rechter in Australië. “Er is ons verzekerd dat hij niet op borg vrij zal komen“, besluit haar broer.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier