Jonge vader krijgt 18 jaar cel voor doodslag op baby

© LK
Redactie KW

De correctionele rechtbank van Veurne heeft Alan C. (23) veroordeeld tot 18 jaar effectieve gevangenisstraf voor doodslag op zijn twaalf weken oude baby. De Veurnenaar sloeg hard op het hoofd van zijn zoontje Mathéo. De rechtbank volgde de vordering van het openbaar ministerie.

Op 26 augustus 2015 moest Alan C. voor het eerst alleen voor zijn zoontje zorgen. De feiten gebeurden wellicht rond 8.30 uur, maar de beklaagde sloeg niet onmiddellijk alarm. Bij het OCMW vertelde hij wel dat de baby een kinderarts nodig had. Daarna werd hij thuis door de politie verhoord als getuige in een ander dossier. De speurders merkten de verwondingen bij Mathéo op, waarop het kind met een meervoudige schedelbreuk naar het ziekenhuis werd gebracht. Het slachtoffer bezweek op 6 september 2015 aan zijn verwondingen.

De verwondingen bij het slachtoffer kunnen op geen enkele manier verklaard worden door een accidentele oorzaak

De verdediging pleitte dat Alan C. met zijn kind op de arm was flauwgevallen. Meester Mieke Byttebier vroeg daarom om een herkwalificatie naar onopzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg. De advocaten van de beklaagde benadrukten ook dat hun cliënt sowieso niet de bedoeling had om Mathéo van het leven te beroven. De verdediging stelde een straf met voorwaarden voor. De rechtbank oordeelde dat de verklaringen van de beklaagde niet overeenstemmen met de elementen uit het dossier. Zo vertelden verschillende getuigen dat Alan C. zichzelf altijd in veiligheid kon brengen als hij dreigde flauw te vallen. Volgens de rechtbank kan zijn gedrag ook niet toegeschreven worden aan zijn gebruik van medicatie.

Strafblad

“De verwondingen bij het slachtoffer kunnen op geen enkele manier verklaard worden door een accidentele oorzaak”, klonk het in het vonnis. C. had minstens moeten beseffen dat slagen op het hoofd van een baby van minder dan drie maanden een dodelijk gevolg konden hebben. “Hij kan dus geen enkele andere bedoeling gehad hebben.”

Schadevergoeding

Het openbaar ministerie had 18 jaar gevangenisstraf gevorderd en werd daarin gevolgd door de rechtbank. “Dergelijk gebrek aan respect voor de fysieke integriteit kan niet getolereerd werden. Zeker tegenover een baby mag hij zijn geduld niet verliezen.” In het vonnis werd tenslotte ook verwezen naar het strafblad van de beklaagde. In februari 2015 werd hij immers al veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen op een minderjarige. Op burgerlijk gebied werd een schadevergoeding van 30.000 euro toegewezen aan de moeder van Mathéo. Aan haar andere zoontje moet C. een schadevergoeding van 5.000 euro betalen. Ten slotte stelde ook de moeder van de beklaagde zich burgerlijke partij. De grootmoeder van Mathéo kreeg een schadevergoeding van 8.000 euro toegewezen.

Alan C. kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis. In dat geval zal de zaak behandeld worden door het hof van beroep in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier