Jonge moeder die terugkeerde uit Syrië onder strenge voorwaarden vrijgelaten

Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft een 24-jarige verdachte in een terreuronderzoek onder strenge voorwaarden vrijgelaten. De jonge moeder mag onder andere niet op internet surfen en mag geen smartphone gebruiken. Candide H. werd eind maart opgepakt toen ze met haar peuter en baby terugkeerde uit Syrië.

In de loop van 2014 vertrok de jonge Oost-Vlaamse onder invloed van een Antwerpse vriend naar Syrië. Daar beviel ze in oktober 2015 van een zoontje. De vader van het kind zou eerder al gesneuveld zijn in de buurt van IS-bolwerk Raqqa, maar werd in 2016 toch tot vijf jaar cel veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten.

Eind december 2016 dook de jonge vrouw op aan de Syrisch-Turkse grens. Ze was ondertussen een tweede keer moeder geworden en wilde naar huis terugkeren. Bij aankomst op Zaventem werd ze eind maart gearresteerd. De volgende dag werd de Oost-Vlaamse door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Geen Facebook, geen smartphone

Het verslag van de gerechtspsychiater gaf de doorslag in de beslissing van de raadkamer. “Volgens de deskundige is er een zeer laag risico op recidive en vormt mijn cliënte geen gevaar voor de maatschappij”, aldus meester Mohamed Özdemir. Candide H. kreeg wel een hele reeks strenge voorwaarden opgelegd. Zo mag de vrouw niet op internet of sociale media. De verdachte mag na haar vrijlating ook geen smartphone gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier