Jonge Angolees wegens roofmoord op Brugse onderwijzer voor assisen

Foto Belga © Foto Belga
Redactie KW

Voor het assisenhof vangt het proces van de Brugse Angolees Adriano Neves aan. Hij staat terecht voor de roofmoord op de gepensioneerde onderwijzer en stadsgids Pierre Cattrysse uit Sint-Kruis.

Aanvankelijk beweerde de nu 23-jarige automecanicien Adriano Neves dat hij enkel de bedoeling had om Pierre Cattrysse tijdelijk uit te schakelen en hem niet wou doden. Zonder het evenwel met zoveel woorden te bekennen verklaarde de jonge Angolees in zijn definitieve versie dat hij het slachtoffer “na de wurggreep met het hoofd tegen de vloer botste en overleed”.

Explosief kereltje

Officieel staat Adriano Neves terecht voor doodslag. Dat is het opzettelijk doden met het oogmerk te doden om zo de diefstal te vergemakkelijken of de straffeloosheid ervan te verzekeren. Het is een mondvol, maar in werkelijkheid heeft het explosief kereltje zich schuldig gemaakt aan roofmoord. Er wijzen genoeg elementen op voorbedachte rade. Adriano Neves riskeert levenslange opsluiting. Vijf vrouwen en zeven mannen van de volksjury beslissen uiteindelijk over zijn verdere lot. Zijn advocaat, de Antwerpse strafpleiter Johan Platteau zal alles uit de kast halen om de strafmaat naar beneden te drukken.

Gedumpt in gracht

Adriano Neves kwam met zijn zus met een toeristenvisum in 2006 naar ons land. Ze gingen in Sint-Kruis-Brugge wonen in dezelfde wijk als Pierre Cattrysse. De bejaarde Bruggeling en de jongeman raakten bevriend. Adriano Neves deed regelmatig klusjes zoals het gras afrijden. Cattrysse stopte hem af en toe wat geld toe, want Neves kampte met financiële problemen sinds hij de bons kreeg in een garage.

Meester Julie Peelaers. Foto Belga
Meester Julie Peelaers. Foto Belga© Foto Belga

Adriano Neves wist intussen dat de vrijgezel, oud-onderwijzer ern gewezen stadsgids niet onbemiddeld was. Hij stal eerst de bankkaarten van Pierre Cattrysse. Op 10 december 2012 kwam Neves weer op bezoek. Op een gegeven ogenblik greep hij de 77-jarige Pierre Cattrysse in een wurggreep. Zijn versufte en gewonde weldoener werd vervolgens gekneveld. Het slachtoffer werd uiteindelijk gedumpt in een diepe gracht aan het op- en afrittencomplex van de R4 in Merelbeke. Pas op 23 december werd zijn dode lichaam daar ontdekt.

Gesnapt in Lissabon

Het onderzoek wees uit dat Adriano Neves de volgende dag met de bus naar Lissabon reisde. Wellicht had hij de bedoeling om van daaruit naar het Chinese Macau door te reizen. Bij zijn arrestatie in Lissabon gaf de beschuldigde spontaan toe dat hij het slachtoffer ergens langs de autosnelweg in het Gentse gedumpt had. Pas na enkele verhoren legde Neves uitgebreide bekentenissen af. De beschuldigde verkocht de Opel Corsa van het slachtoffer al voor de feiten via het internet. De ochtend na de feiten leverde hij de wagen voor 4.350 euro bij een garagehouder in Arendonk. In zijn eindverhoor bij de onderzoeksrechter merkte hij dan toch op dat Pierre Cattrysse al niet meer bewoog toen hij hem in de auto legde.

Getuigen

Meester Luc Arnou en meester Julie Peelaers treden op als advocaten van de nabestaanden van het slachtoffer. Céline D’Havé, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Openbaar aanklager Celine D'Have. Foto Belga
Openbaar aanklager Celine D’Have. Foto Belga© Foto Belga

Het proces vangt aan op vrijdagnamiddag 13 november met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Op 16 november gaat de behandeling van de zaak pas echt van start. Dan zal voorzitter Boudewijn Desmet de beschuldigde verhoren. De volgende dagen komen 58 getuigen aan bod. Het arrest wordt op vrijdag 20 november verwacht.

(JPT)

Lees ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier