Johan Platteau: “Niet fier op wraking van onderzoeksrechter, maar het moest”

Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, op het proces maandag. © BELGA
Redactie KW

Op het proces over de kasteelmoord heeft meester Johan Platteau in zijn pleidooi de rol van onderzoeksrechter Paul Gevaert besproken. Gevaert werd in 2013 gewraakt door de verdediging, toen hij in een aanhoudingsmandaat geschreven dat de feiten bewezen waren.

Bij de start van zijn pleidooi kwam meester Platteau nog even terug op het moraliteitsonderzoek van Stijn Saelens. “Waarom is de gevaarlijkheid van Stijn Saelens en de waanzin van zijn emigratie naar Australië niet onderzocht zoals het moet?” De advocaat van André Gyselbrecht merkte op dat onder andere de ex-partners van het slachtoffer nooit ondervraagd werden.

Platteau toonde beelden uit een verhoor van Pierre Serry, twee maanden na de feiten. “Ik zou het ook doen, ik zou ook dul (kwaad red.) zijn. Zou jij niet dul zijn als je hoort dat je schoonzoon bezig is met één van zijn dochters?”, zei onderzoeksrechter Paul Gevaert. De onderzoeksrechter maakte ook duidelijk dat de familie Saelens het slachtoffer was, en dat hij over de eer van de doden moest waken. “Wat hij zou kunnen uitgestoken hebben, dat is een ander probleem. Daar trek ik mij niets van aan.”

Verantwoordelijkheid nemen

Op 14 februari 2013 ging Gevaert bij de nieuwe aanhouding van Gyselbrecht volgens de verdediging opnieuw uit de bocht. In het aanhoudingsmandaat stond dat zijn rol als opdrachtgever van de feiten bewezen was. “Dat vond ik erover, een onderzoeksrechter moet onderzoeken. U zal oordelen wat bewezen is en wat niet.” Platteau besloot de onderzoeksrechter te wraken, waarop Gevaert zich uit de zaak terugtrok. “Ik ben daar echt niet fier op, maar ik heb gemeend mijn verantwoordelijkheid te moeten nemen. Ik moest dat doen”, aldus Johan Platteau.

Tijdens het pleidooi werden ook beelden uit een politieverhoor getoond. André Gyselbrecht probeerde over incest te vertellen, maar werd onmiddellijk afgeblokt door hoofdinspecteur Roelant. “Dat verhaal kennen we, dat moeten we niet meer horen. Dat verhaal maakt al meer dan genoeg deel uit van het dossier”, klonk het.

“Iets raars” bij verhoor vader Stijn Saelens

Meester Platteau ging ook dieper in op de rol van procureur Marc Florens, wiens dochter een relatie heeft met de broer van Stijn Saelens. In een brief aan de procureur-generaal schreef toenmalig procureur des Konings Jean-Marie Berkvens dat hij Florens tot de grootste omzichtigheid had aangemaand. Florens zelf had dit naar eigen niet gehoord, maar vond wel dat hij correct gehandeld had door onmiddellijk een collega en de onderzoeksrechter in te lichten. “Maar onderzoeksrechter Gevaert verklaart dat hij pas maanden later van die relatie hoorde. Ik vind dat toch vreemd.”

Ook met het verhoor van de vader van Stijn Saelens was volgens meester Platteau iets raars aan de hand. Werner Saelens verklaarde immers dat hij Florens, de schoonvader van zijn zoon, nooit belde en op 3 februari 2012 slechts eenmalig ontmoette. Het telefonie-onderzoek wees nochtans uit dat er een week na de feiten wel contacten waren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier