Jef Vermassen: “Het is een pure wraakmoord”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) hebben de advocaten van de familie Casselein hun pleidooi gehouden. Meester Jef Vermassen pleitte dat de beschuldigde met de moord op Dimfy (5) wraak wilde nemen op haar ex-partner Wesley Casselein.

Eerst maakte de andere advocate van de familie Casselein, meester Eva Mercken, al korte metten met het pillenverhaal van de beschuldigde. Volgens meester Mercken hoefde de beschuldigde helemaal geen venlafaxine te nemen. Toch kocht ze twee dagen voor de feiten nog een nieuwe doos met een hogere dosis aan. “Het lag er vol medicatie. Nog voor de toxicologische resultaten bekend waren, sprak ze uitgerekend over de twee soorten medicatie die in het bloed van Dimfy werden aangetroffen. Voor mij mag u een goede moeder zijn. Maar een goede moeder bezoedelt niet de nagedachtenis van haar kind en wil niet dat haar kind herdacht wordt als een dom kindje dat snoepjes met medicatie verwart.”

Een roos in het haar

Meester Vermassen citeerde uitgebreid de verklaringen van Nathalie bij de Leij. Volgens de raadsman van de familie Casselein diste de beschuldigde de ene leugen na de andere op. “Als iemand dat doet, heeft dat een reden. Dan verzwijg je iets.” Zo stak Bij de Leij naar eigen zeggen een roos weer in het haar van haar dochtertje. “Maar de roos lag ernaast toen ze werd gevonden. Weer zo’n groteske leugen. Ze liegt ook over haar eerdere zelfmoordpogingen en over de reden waarom P. naar de oma moest.”

Jef Vermassen:
© BELGA

Het plan voor de moord begon volgens meester Vermassen al ruim een jaar voor de feiten te rijpen. In een sms-bericht vroeg Bij de Leij toen al om bepaalde muziek te draaien op haar begrafenis en die van Dimfy. “Dat is geen alarmkreet meer. Dan moet je niet komen vertellen dat het een accident was.” Vlak voor de feiten probeerde ze nog een gelijkaardig bericht te versturen. Ik kan er niet mee leven wat jij ons hebt aangedaan. Dag en nacht heb ik op je gewacht. Al je leugens gepikt. Ik kan niet begrijpen dat je een stinkkut boven je kindje kiest. Als je dit leest is Dimfy al in de hemel en ik volg nu. Nu hoop ik dat als je aan je gore kut zit, wens je even veel pijn en verdriet als je ons hebt aangedaan.”

“Ze wil haar kind niet lossen”

Enkele weken voor de feiten begon Wesley Casselein een nieuwe relatie. “Ze wil haar kind niet lossen, dat is de kern van de zaak. Ze wil nog liever samen sterven. De haat wordt aangewakkerd door die nieuwe relatie. Dit is een pure wraakmoord, totaal anders dan iemand die echt depressief is.”

Ten slotte kwam meester Vermassen nog terug op de getuigenis van psychiater Chris Dillen. In een tweede verslag, dat niet in het dossier zat, verklaarde de tegenexpert de beschuldigde toch toerekeningsvatbaar. “De verdediging had de plicht om dat vooraf mee te delen. Gij houdt dat achter zodat ik geen vragen kan stellen.” In een brief bij het verslag gaf dokter Dillen te kennen dat een verdere expertise geen zin meer had. “Uit mijn onderzoek blijkt dat ik net als het college tot de vaststelling moet komen dat betrokkene bewust de waarheid niet vertelt. Dat schrijft professor Dillen! Ik vind het vreselijk dat we dat verslag niet op voorhand hadden. Ik vind het niet eerlijk, ik heb dat in 45 jaar nooit meegemaakt.”

Donderdagnamiddag zal meester Kris Vincke, de advocaat van de zoon van de beschuldigde, pleiten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier