Italiaanse krijgt jaar met uitstel voor valsemunterij

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 23-jarige Italiaanse is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar voor valsemunterij.

Monica B. probeerde in augustus een vals briefje van 100 euro te gebruiken in een bakkerij in Knokke.

Op woensdag 24 augustus rond 18.30 uur betaalde de jonge Italiaanse een kleine aankoop met een briefje van 100 euro. In de bakkerij stelde men vast dat het biljet vals was, waarop B. het briefje weer meenam. Ondertussen was de politie al verwittigd. De verdachte werd even later opgepakt en uiteindelijk aangehouden door de onderzoeksrechter.

De procureur merkte op dat B. in 2013 in Brussel al eens betrapt was op het uitgeven van vals geld. Bovendien toonde telefonieonderzoek aan dat de vrouw veel contact had met een mogelijke mededader. Daarom werd ze ook vervolgd voor bendevorming. Het openbaar ministerie vorderde een effectieve gevangenisstraf.

Opvallend genoeg is het bewuste briefje van 100 euro nooit teruggevonden. Toen het vals bleek, zou B. het zelf verscheurd en weggegooid hebben. “We kunnen dat biljet dus niet meer controleren. Op dat vlak is er dus twijfel of het biljet effectief vals was”, aldus haar advocaat Peter Deurbroeck. Los daarvan hield de verdachte vol dat ze hoe dan ook niet wist dat het om vals geld kon gaan.

De vrouw uit Bergamo zat sinds de feiten in voorhechtenis. Enkel dat gedeelte van haar straf is effectief, waardoor ze in principe woensdagavond de gevangenis mag verlaten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier